BAJDENOVO OBEĆANJE STAVLJENO JE NA TEST: Naglasiće napore u podršci Ukrajini
Džo Bajden, Foto: Profimedia

protiv ruske invazije

BAJDENOVO OBEĆANJE STAVLJENO JE NA TEST: Naglasiće napore u podršci Ukrajini

Kada je preuzeo dužnost nakon izbora koje je žestoko osporio njegov protivkandidat Donald Tramp, Bajden je obećao da će vratiti demokratiju u Sjedinjene Države i ujediniti svetske demokratije kako bi se suprotstavio autokratama, uključujući predsednika Rusije i kineskog lidera Si Đinpinga

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden će u današnjem govoru u Poljskoj istaći da se „slobodni svet“ protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu i reći da su velike ekonomije ujedinjene u stavu da Vladimir Putin mora da stane, saopštila je Bela kuća.

Posle tri dana hitnih sastanaka sa saveznicima iz grupe G7 najrazvijenijih zemalja sveta, Evropskim savetom i NATO-om, Bajden je posetio američke trupe stacionirane u Poljskoj, a danas se očekuje i susret sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Kada je preuzeo dužnost nakon izbora koje je žestoko osporio njegov protivkandidat Donald Tramp, Bajden je obećao da će vratiti demokratiju u Sjedinjene Države i ujediniti svetske demokratije kako bi se suprotstavio autokratama, uključujući predsednika Rusije i kineskog lidera Si Đinpinga.

1 / 8 Foto: Profimedia, Google Earth

Rusija će odgovarati za brutalni rat

Putinova invazija na Ukrajinu 24. februara, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, stavila je Bajdenovo obećanje na test i preti novim hladnim ratom tri decenije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

U važnom govoru u Poljskoj u subotu, Bajden će „naglasiti ujedinjene napore slobodnog sveta u podršci ukrajinskom narodu, pozvati Rusiju na odgovornost za brutalni rat (koji je počeo u Ukrajini) i braniti budućnost izgrađenu na demokratskim principima, “, saopštila je Bela kuća.

Poljska, u koju će Bajden slati takve poruke, od nekadašnje komunističke zemlje do pada gvozdene zavese 1989. godine i raspada Varšavskog pakta kojim je komandovala Moskva, postala je najveća bivša komunistička članica Evropske unije i zapadnog NATO-a.

Porast desničarskog populizma u Poljskoj poslednjih godina suprotstavio je ovu zemlju drugim državama članicama EU i Vašingtonu kako bi je približio Zapadu ruskom pretnjom, jer Varšava strahuje da se ruska vojska neće zaustaviti na Ukrajini, već krenuti dalje.

Privatni sastanak sa predsednikom Poljske o borbenim avionima za Ukrajinu

Nakon što je Bajden pobedio na predsedničkim izborima u SAD 2020. godine, poljska nacionalistička partija Pravo i pravda našla se u nezgodnoj situaciji jer je održavala dobre odnose sa njegovim prethodnikom Donaldom Trampom.

Međutim, kako su tenzije sa Rusijom eskalirale pre invazije na Ukrajinu, predsednik Duda je nastojao da poboljša odnose sa aktuelnom američkom administracijom i Briselom. Tako je u decembru stavio veto na zakon kojim je vladajuća stranka nastojala da ućutka informativnu televiziju u vlasništvu SAD.

Bajden i Duda održaće privatni sastanak i takođe se očekuje da će razgovarati o kontroverznim borbenim avionima za Ukrajinu. Vašington je, nastojeći da izbegne direktan kontakt sa Rusijom, odbio ponudu Varšave da premesti sopstvene MiG-ove 29 ruske proizvodnje, na kojima su ukrajinski piloti navikli da pilotiraju, u američku bazu u Nemačkoj, a odatle u ukrajinsku vojsku da pomogne u odbrani od ruska invazija.

Poljska želi da ubrza kupovinu američkih raketa, aviona i tenkova...

Sada Poljska želi da ubrza kupovinu američkih raketa Patriot, borbenih aviona F35 i tenkova kako bi povećala sopstvenu bezbednost i želi da dobije čvrsta uveravanja da će je NATO braniti u slučaju napada.

„Iznad svega, želimo čvrste garancije Sjedinjenih Država u okviru alijanse“, rekao je u petak šef Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh. „Posebno ovde, u Poljskoj i zemljama regiona. Ako dođe do napada na Poljsku, SAD će braniti Poljsku“, rekao je on.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.