BUGARSKI MIGOVI LETE U OVE 2 ZEMLJE! Šta se dešava na nebu Evrope i koliko značaja treba da pridajemo OVOJ POJAVI
Foto: Profimedia, Google Earth

NIŠTA SE NE OTPISUJE!

BUGARSKI MIGOVI LETE U OVE 2 ZEMLJE! Šta se dešava na nebu Evrope i koliko značaja treba da pridajemo OVOJ POJAVI

Suštinski, Rumuni će bugarske „migove-21“ modernizovati u saradnji sa Izraelcima na način na koji je produžen vek trajanja oko 30 „migova“ koji se još uvek nalaze u naoružanju ratnog vazduhoplovstva ove države

Objavljeno:

Bugarska je pronašla rešenje za remont „migova“, pošto se ispostavilo da eskadrila naručenih višenamenskih aviona F-16 u tu državu neće stići pre 2030. godine.

„Migovi-21“ će biti remontovani u Rumuniji, dok posebna radna grupa pravi plan o modernizaciji „migova-29“ u Poljskoj.

Oštra polemika između premijera Kirila Petkova i predsednika Rumena Radeva, oko remonta i modernizacije lovačke avijacije, okončana je u sredu pošto su mediji u Rumuniji i Poljskoj objavili da će bugarski „migovi“ biti popravljeni u te dve države.

F 16
foto: Printscreen

Radev i Petkov su se verbalno sukobili oko ideje predsednika da „migovi“, posredno, budu remontovani u Rusiji, ali je premijer taj plan nazvao apsurdnim, upozorivši da će Moskvi usred rata u Ukrajini, na taj način, biti isplaćeni milioni evra.

Suštinski, Rumuni će bugarske „migove-21“ modernizovati u saradnji sa Izraelcima na način na koji je produžen vek trajanja oko 30 „migova“ koji se još uvek nalaze u naoružanju ratnog vazduhoplovstva ove države.

Rumunija će poslednje „migove-21“ otpremiti čim iz Norveške stignu polovni višenamenski avioni F-16.

Migovi-21“ će biti remontovani u kompaniji Aerostar u Bakauu, ali još nije poznato koliko će koštati remont bugarskih aviona.

F 16, Avioni
foto: Profimedia

Najava remonta bugarskih aviona u Rumuniji usledila je svega desetak dana posle udesa rumunskog „miga-21“, koji se srušio tokom trenažnog leta iz još uvek neobjašnjenih razloga.

Rumunski „migovi“, modernizovani u saradnji sa izraelskom kompanijom Elbit nose oznaku „mig-21 LanceR“.

Radev je, istovremeno, najavio da je posle razgovora sa poljskim predsednikom Anžejom Dudom dogovoreno formiranje radne grupe koja će definisati uslove modernizacije „migova-29“.

Bugarska ima ukupno 16 „migova-29“, ali su se tamošnji piloti prošle godine tvrdili da je svega šest bilo operativno. Tokom jeseni, ruske kompanije su Bugarima isporučile kontingent rezervnih delova.

F16
foto: Printscreen

Bugarski premijer je, tokom američke akcije skupljanja pojačanja za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, odbacio mogućnost da Sofija pošalje avione u Ukrajinu, navodeći da trenutno nema na raspolaganju dovoljno ispravnih letelica ni za odbranu sopstvenog vazdušnog prostora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.