BRITANSKI PREMIJER NASAMAREN: Rusi mu smestili lažni razgovor sa ukrajinskim premijerom? (VIDEO)
Ben Volas, Foto: Profimedia

pojavio se snimak

BRITANSKI PREMIJER NASAMAREN: Rusi mu smestili lažni razgovor sa ukrajinskim premijerom? (VIDEO)

U kratkom snimku vidi se kako Volas odgovara sa skepticizmom i čini se da je zbunjen dok ga osoba sa druge strane žice ispituje

Objavljeno:

Video snimak ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa koji je mislio da razgovara telefonom sa prevarantom koji se predstavlja kao ukrajinski premijer, objavljen je u ponedeljak.

Nekoliko sati pre toga Dauning strit je rekao da veruje da su ruski državni akteri odgovorni za prevaru.

U kratkom snimku vidi se kako Volas odgovara sa skepticizmom i čini se da je zbunjen dok ga osoba sa druge strane žice ispituje.

Ranije je britanska vlada upozorila da su prevaranti povezani sa Kremljom i da bi mogli da objavi lažni snimak razgovora sa ministrom odbrane.

- Stvari mora da idu toliko loše po Kremlj da sada pribegavaju šalama i lažnim video snimcima. Ne akcije samouverene Vlade, ali opet posle priče o razgledanju katedrale u Solsberiju, sve je moguće - napisao je Volas na Tviteru.

U snimku se čuje kako Volasa pitaju da li će podržati nuklearne ciljeve Ukrajine.

Izvor iz odbrane je rekao da je to izmišljen snimak.

- Ono što ne čujete jeste kako ministar odbrane takođe kaže da Velika Britanija ne može imati nikakve veze sa navodnim ukrajinskim nuklearnim ambicijama, jer je Velika Britanija posvećena sporazumu o neširenju nuklearnog oružja - rekao je izvor.

Guardian prenosi da se iza snimka navodno nalazi par šaljivdžija, Vovan i Leksus, koji su preuzeli odgovornost za video.

Oni su osumnjičeni za veze sa ruskim bezbednosnim službama, što su negirali.

Vovan i Leksus su profesionalne šaljivdžije, čija su prava imena Aleksej Stoljarov i Vladimir Kuznjecov. Ranije su došli do Eltona Džona i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Osoba koja je pozvala Volasa pretvarala se da je ukrajinski premijer, Denis Šmihal. Na meti je bila i Priti Patel, ministarka unutrašnjih poslova, kao i Nadin Doris, sekretarka za kulturu.

U svom prvom saopštenju u kome se pripisuje krivica za video pozive, Dauning strit 10 je u ponedeljak rekao da veruje da su odgovorni ruski državni akteri.

- Ruska država je odgovorna za lažne telefonske pozive upućene ministrima Velike Britanije prošle nedelje - rekao je portparol britanske vlade.

Volas je javno priznao da je bio meta. Pokrenuta je istraga o tome kako se to dogodilo, a unakrsna revizija Vajthola razmatra pooštravanje bezbednosnih procedura.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.