Peng Lijuan se obratila povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze
Peng Lijuan, Foto: Kineska medijska grupa

SUPRUGA SI ĐINPINGA

Peng Lijuan se obratila povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart, podseća na jednu od najstarijih zaraznih bolesti. Iako je u mnogim delovima sveta gotovo iskorenjena, u drugima i dalje dovodi do teških posledica

Objavljeno:

Peng Lijuan, supruga kineskog predsednika Si Đinpinga i ambasadorka dobre volje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za tuberkulozu (TB) i HIV/AIDS, prisustvovala je u četvrtak video konferenciji povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze 2022.

„Poslednjih godina, zahvaljujući napornom radu SZO i zajedničkim naporima međunarodne zajednice, svet je postigao značajan napredak u borbi protiv tuberkuloze“, rekla je Peng.

„Kineska vlada veoma ozbiljno shvata prevenciju i lečenje tuberkuloze i to je ugradila u strategiju zdrave Kine. Uspostavljena su posebna sredstva, pacijentima su obezbeđeni besplatni kontrolni pregledi i lekovi protiv tuberkuloze, a radi se i na unapređenju nove dijagnostičke tehnologije i lekove. Kao rezultat toga, stopa izlečenja tuberkuloze je zadržana iznad 90 odsto“, rekla je ona. Peng je napomenula da kineska vlada i svi sektori društva aktivno pružaju negu pacijentima sa tuberkulozom, osiguravajući da pandemija ne utiče na lečenje.

Takođe je prenela svoje iskustvo uključenja prevenciju i kontrolu tuberkuloze u zemlji, pošto je proteklih godina posetila mnoge zdravstvene ustanove, škole i zajednice.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart, podseća na jednu od najstarijih zaraznih bolesti. Iako je u mnogim delovima sveta gotovo iskorenjena, u drugima i dalje dovodi do teških posledica.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.