ZELENSKI IMA JEDAN ZAHTEV ZA BAJDENA! Tiče se Romana Abramoviča
Zelenski i Bajden, Foto: Profimedia

da li je moguće?

ZELENSKI IMA JEDAN ZAHTEV ZA BAJDENA! Tiče se Romana Abramoviča

Dok je Ministarstvo finansija pripremalo kazne, Bajden i Zelenski razgovarali su telefonom o obimu sankcija Rusiji i kaznama protiv Abramoviča

Objavljeno: 08:53h

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio je od predsednika Džoa Bajdena da odloži uvođenje sankcija ruskom milijarderu oligarhu Romanu Abramoviču.

Razlog je što bi Abramovič mogao da bude posrednik između Moskve i Kijeva, objavio je u sredu Wall Street Journal.

Američko ministarstvo finansija prvobitno se spremalo da uvede kazne Abramoviču početkom marta, ali im je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao da sačekaju.

Roman Abramovič
foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Dok je Ministarstvo finansija pripremalo kazne, Bajden i Zelenski razgovarali su telefonom o obimu sankcija Rusiji i kaznama protiv Abramoviča, navodi WSJ.

SAD tek treba da sankcionišu Abramoviča, uprkos sankcijama koje su SAD, EU ili Velika Britanija uvele protiv više od 20 ruskih milijardera.

Uprkos očiglednom zahtevu, Abramovič nije bio baš efikasan u olakšavanju mirovnih pregovora, navodi WSJ.

U sklopu kazni za uži krug predsednika Vladimira Putina, Velika Britanija, EU, Kanada, Australija i Švajcarska uvele su sankcije, poput zamrzavanja imovine i ograničenja putovanja Abramoviču, koga je britanska vlada opisala kao bliskog Putinovog saveznika.

Forbs se obratio Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, iz kog je za WSJ rekli da neće govoriti o detaljima razgovora između dvojice lidera.

Podsetimo, Abramovičeva portparolka rekla je krajem prošlog meseca da je on učestvovao u pomaganju Ukrajini da postigne mirno rešenje sa Rusijom i to na zahtev Ukrajine.

Abramovič je bio u Belorusiji krajem februara kada je održana runda pregovora između Rusije i Ukrajine.

Aleksandar Rodnjanski, otac jednog od pomoćnika Zelenskog, rekao je da je Abramovič imao ograničen uticaj na Putina, ali da je bio umešan jer je bio jedini Rus koji je prihvatio ukrajinski zahtev za pomoć, piše Fajnenšel tajms.

On je jedini oligarh za koga se zna da je posrednik između Rusije i Ukrajine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.