NAJNOVIJI ŽESTOK POTEZ VLADIMIRA ZELENSKOG: Rusima se NEĆE SVIDETI!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA / STEPAN FRANKO

obraćanje ukrajinskog predsednika

NAJNOVIJI ŽESTOK POTEZ VLADIMIRA ZELENSKOG: Rusima se NEĆE SVIDETI!

Zelenski se poslednjih nedelja obraćao mnogim parlamentima, a danas i japanskom. Ranije je govorio u američkom Kongresu, nemačkom i izraelskom Parlamentu u nastojanju da prikupi medjunarodnu pomoć

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je u video-govoru poslanicima i senatorima Parlamenta Francuske pozvao firme te zemlje koje rade u Rusiji, da prestanu da podržavaju rusku "ratnu mašinu" i da napuste tu zemlju, navodeći Reno, Ošan i Leroa Merlen.

On je pozvao Francusku da pomogne Ukrajini u oružju, opremi i avionima da "se sloboda ne bi izmakla", prema francuskom prevodu njegovog 20-ominutnog govora.

Govoreći emotivno, ukrajinski vodja rekao je francuskim poslanicima: "Znate da je kriv onaj ko zabije glavu u pesak".

Zelenski se poslednjih nedelja obraćao mnogim parlamentima, a danas i japanskom. Ranije je govorio u američkom Kongresu, nemačkom i izraelskom Parlamentu u nastojanju da prikupi medjunarodnu pomoć.

"Francuske kompanije treba da napuste rusko tržište. Reno, Ošan, Leroa Merlen i druge treba da prestanu da budu sponzori ruske ratne mašine" u Ukrajini, rekao je on u govoru francuskim poslanicima i senatorima.

"Treba da prestanu da finansiraju ubijanje dece i žena, silovanje. Svi treba da se podsete da su vrednosti važnije od dobiti", rekao je on.

1 / 5 Foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

Kompanija tipa "uradi sam" Leroa Merlin, vrlo je rasprostranjena u Rusiji, to je njeno drugo tržište posle Francuske i navodi da ima 36.000 zaposlenih u toj zemlji koji rade u 107 hipermarketa u 62 grada.

Zaposleni u ukrajinskom ogranku firme zatražili su u ponedeljak od nje da prekine poslovanje u Rusiji posle bombardovanja prodavnice te grupe u Kijevu.

Lanac samoposluga Ošan ima 231 prodavnicu u Rusiji gde joj je obrt 3,2 milijardi evra, što je više od 10 odsto njene globalne aktivnosti.

Druge poznate medjunarodne marke kao što je švedska IKEA i restorani brze hrane Mekdonalds obustavili su rad u Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Rusija je u svetu po veličini drugo tržište automobilske grupe Reno, posle Evrope. Taj francuski prozvodjač prisutan je u Rusiji preko grupe AvtoVAZ, koji je prekinuo deo proizvodnje sredinom marta zbog nestašice delova što je posledica sankcija Zapada protiv Rusije.

Reno je još dodatno izložen jer je u Rusiji povezan za tamošnji državni javni konglomerat Rostek koji vodi Sergej Čemezov, saveznik Vladimira Putina.

Francuska grupa TotalEnerži, takodje kritikovana zbog zadržavanja u Rusiji, u utorak je objavila da odustaje od kupovine ruske nafte i naftnih derivata - najkasnije do kraja ove godine.

Zelenski se obratio Parlamentu Francuske dan pošto je njen predsednik Emanuel Makron razgovarao s njim i s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uslovima potencijalnog prekida vatre, prenosi AP. ; Iako nisu postigli dogovor, Makronov kabinet je naveo da je on i dalje uveren u potrebu nastavka svojih napora, i da je uz Ukrajinu.

Bonus video:

00:51

Ukrajina: Snimak vatre koja buhti u Vasilkivu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.