MILIJARDE PRONAĐENE NA TAJNIM RAČUNIMA: Putinov OLIGARH čitavo bogatstvo prebacio na SESTRU, a evo kako to pravda!
Usmanov i Putin, Foto: Profimedia

MILIJARDER

MILIJARDE PRONAĐENE NA TAJNIM RAČUNIMA: Putinov OLIGARH čitavo bogatstvo prebacio na SESTRU, a evo kako to pravda!

Usmanovo bogatstvo procenjuje se, prema podacima iz 2021., na 18,4 milijardi dolara, što je bilo dovoljno da završi na Forbsovoj listi 100 najbogatijih ljudi

Objavljeno:

Milijarde funti povezane s ruskim oligarhom Ališerom Usmanovim i njegovim poslovnim carstvom pronađene su na tajnim računima u Švajcarskoj koji pripadaju njegovoj porodici, pokazala je analiza dokumenata koji su procurili u javnost.

Usmanova sestra, Saodat Narzieva, takođe je upletena u priču jer se njeno ime navodi kao vlasnice barem 27 korporativnih računa u "Credit Suisseu", uključujući i onaj na kojem se nalazilo gotovo dve milijarde švajcarskih franaka.

Inače, Narzieva je po struci ginekolog, a radi u bolnici u Tashkentu, glavnom gradu Uzbekistana.

Upravo se njeno ime pojavilo uz račune u "Credit Suisseu", u tajnoj Švajcarskoj istrazi o 30.000 klijenata te švajcarske banke. Još uvek nije poznato kako se njeno ime pojavilo na računima vezanim za poslovno carstvo njenog brata.

Usmanov portparol poručio je ipak da su podaci "Credit Suissea" 'lažni i netačni'.

Ali, informacije koje su procurile iz istrage, Panama papersa i FinCEN Filesa omogućile su novinarima Guardiana da prouče bogatstvo koje se veže uz Usmanova.

Ališer Ušmanov, Vladimir Putin
foto: Profimedia

Pripadnici ruske elite

Upravo ove informacije pokazuju probleme s kojima bi se mogle suočiti zapadne vlade u nameri da zamrznu imovinu ruskih oligarha.

Stoga se sada istražuje i njihova rodbina i najbliži saradnici jer u nekim slučajevima njihovo bogatstvo dolazi isključivo od oligarha koji se nalaze pod sankcijama. Uključivanje rodbine u istragu daje širu sliku njihovog bogatstva, a u nekim slučajevima upravo je rodbina poslužila za sakrivanje dela istog.

Prošlog meseca Amerikanci su upozorili na ovaj problem i naglasili kako su oligarsi, i ostali pripadnici moćne ruske elite, prebacili sredstva na članove porodice.

Usmanovo bogatstvo procenjuje se, prema podacima iz 2021., na 18,4 milijardi dolara, što je bilo dovoljno da završi na Forbsovoj listi 100 najbogatijih ljudi.

Kada su novinari Guardiana pitali Usmanova o njegovoj vezi s računima koje njegova sestra ima u "Credit Suisseu" još 15. februara, dakle pre ruske invazije na Ukrajinu, on ih je uputio na londonsku kompaniju "Schillings". Oni su ipak rekli kako su te informacije, bile tačne ili netačne, privatne i da nemaju nameru s novinarima da pričaju o njima. Takođe, nisu želeli ni da otkriju da li zastupaju oligarha i dalje.

U međuvremenu je i Usmanov glasnogovornik rekao kako njegova sestra ne posjeduje nikakve račune u švicarskim bankama koji su povezani s njenim bratom.

1 / 4 Foto: Profimedia

Velikodušni oligarh

- Sve finansijske veze gospodina Usmanova s njegovom sestrom isključivo su plod njegove dobro poznate velikodušnosti i podrške koju je oduvek pokazivao prema rodbini - poručio je portparol i dodao kako su sva novčana sredstva vezana uz Usmanova proverena pa su prošla strogu kontrolu.

Usmanov, inače rodom Uzbekistanac, našao se na udaru Zapada krajem februara nakon što je označen kao jedan od omiljenih Putinovih oligarha kojem je povereno 'servisiranje finasijskih tokova'. On je te optužbe odbacio i optužio EU za 'povredu časti, dostojanstva i poslovne reputacije'.

Ovaj oligarh, koji je široj javnosti poznat po tome što je nekad bio veliki deoničar slavnog londonskog fudbalskog kluba Arsenal, trenutno je pod sankcijama SAD-a i Ujedinjenog kraljevstva, a i Švajcarci su se odrekli svoje političke neutralnosti kako bi pomogli EU.

Iako su zapadne vlade već uvele sankcije nekim rođacima ruskih oligarha, niti jedan član Usmanove porodice još se nije našao ni na kakvoj listi.

Ipak, čini se da se i to sada promenilo pa su podaci koji su procurili pokazali da je Narzieva koristila 27 računa u "Credit Suisseu", od kojih je barem 16 bilo direktno povezano s Usmanovim kompanijama.

Od toga je na jednom računu bilo gotovo dve milijarde švajcarskih franaka, dok su druga dva sadržala 1,3 milijardi i 460 miliona 'švajcaraca'.

Ališer Ušmanov
foto: Profimedia

Trag vodi do offshore kompanija

Iako su neki računi zatvoreni 2016., veruje se kako je tokom poslednjih godina 18 računa bilo aktivno. Reč je o poslovnim računima, a za neke trag vodi do offshore kompanija. Iako su iz "Credit Suissea" poručili kako ne mogu komentarisati račune zbog bankarske tajne, naglasili su kako će primeniti sankcije zbog 'principa'.

Usmanov se obogatio proizvodnjom plastičnih kesa, koje su bile retka roba u bivšem Sovjetskom Savezu, a kasnije je, od 2000. do 2014. godine, upravljao investicijskim holdingom ruske državne plinske kompanije Gazprom. Takođe, imao je udela u nizu metalskih, rudarskih, telekomunikacijskih i medijskih kompanija putem USM-a, koji poseduje drugi najveći ruski operater mobilne telefonije, MegaFon, kao i 49-postotni udio Metalloinvesta, metalske i rudarske kompanije Usmanov osnovane 1999. godine.

E-mail koji je procurio iz Panama papersa navodi Narzievu kao jednu od nekoliko bliskih rođaka za koje su se osnivale offshore kompanije 2013., kako bi držale udele u drugom Usmanovljevom holdingu, ABU-u.

Prema dokumentima koje je pregledao Guardian, jedna američka banka posumnjala je u transfere u vrednosti od 1,6 miliona dolara između računa povezanih s Usmanovim i njegovim saradnicima između 2003. i 2015., uključujući i više od jednog računa "Credit Suisse" na kojem je Narzieva navedena kao stvarni vlasnik.

Banka je izvestila da postoje sumnje na temelju toga da kompanije o kojoj se govori - Usmanovljev "Gallagher Holdings" sa sedištem na Kipru- izgleda kao lažna kompanija koja je poslovala s brojnim drugim lažnim subjektima.

U izvešću o sumnjivim aktivnostima (SAR), podnesenom 2016., a kasnije su ga na uvid dobili BuzzFeed i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, navodi se da banka ne može utvrditi svrhu nekih transakcija.

SAR je izrazio zabrinutost da Gallagher Holdings poseduju osobe koje su povezane s Putinom, a banka da klijent možda koristi njihove usluge za potencijalne kriminalne aktivnosti. Međutim, to ne znači da je klijent kriv za prekršaj ili zahtevaju od banke da prestane poslovati s njim.

U zasebnom SAR-u podnesenom 2017. godine sugeriše se da je Usmanov izvorni izvor više od 2,5 milijuna dolara koje je Narzieva koristila za slanje novca šefu čeličane na Bliskom istoku 2013. godine.

1 / 3 Foto: Profimedia

"Tekući troškovi"

Prema SAR-u, čini se da je Narzieva prosledila novac bliskoistočnom biznismenu nedugo nakon što je Usmanov poslao svojoj sestri 'poklon' od 3 miliona dolara. Kasnije je Usmanovu poslala najmanje 50.000 dolara - što je bilo povezano s 'tekućim troškovima', prema opisu plaćanja.

Taj je preduzetnik bio šef zajedničkog pothvata koji je osnovao Usmanovljev Metalloinvest 2010. Banka je SAR-u rekla da ne može utvrditi svrhu bankovne doznake između Narzieve i bliskoistočnog preduzetnika jer se 'čini da su angažovani u različitim linijama poslovanja kao lekar, odnosno generalni direktor čeličane'.

Portparol Usmanova i Narzieve nije objasnio svrhu transfera, ali je rekao da je bliskoistočni biznismen njen zet.

- Celokupni kapital gospodina Usmanova izgrađen je uspešnik, ponekad rizičnim investicijama, kao i delotvoran upravljanjem njegovom imovinom, što je suština poslovanja - poručio je portparol.

Takođe je naglasio kako se, za razliku od nekih drugih ruskih oligarha, Usmanov nije obogatio na račun privatizacije koja se događala pri raspadu Sovjetskog Saveza.

- Gospodin Usmanov nikada nije ništa stekao niti je imao koristi od ruske vlade ili vlade bilo koje druge države - zaključio je portparol u svom saopštenju.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.