SAD STRAHUJU OD RUSKIH SAJBER NAPADA! Brigama se NADOVEZAO i Bajden - pretnja "EVOLUIRA"
Džo Bajden, Foto: Profimedia

sajber napadi

SAD STRAHUJU OD RUSKIH SAJBER NAPADA! Brigama se NADOVEZAO i Bajden - pretnja "EVOLUIRA"

U svojoj izjavi, predsednik Bajden je nazvao sajber napade „deo ruskog priručnika“

Objavljeno: 11:40h

Bajdenova administracija upozorava kompanije Sjedinjenih Država da pojačaju svoju bezbednost u pripremi za potencijalni ruski sajber napad. Predsednik Bajden je u ponedeljak objavio izjavu o, kako je rekao, pretnji koja se „evoluira“, zajedno sa listom predloženih bezbednosnih radnji koje kompanije treba da preduzmu.

Neke od tih preporuka uključuju zahtev za korišćenje višefaktorske autentifikacije, promenu lozinki, pravljenje rezervnih kopija i šifrovanje podataka i provođenje vežbi u hitnim slučajevima kako bi se pripremili za potencijalni napad.

„Mnoge američke kritične infrastrukture su u vlasništvu i pod upravom privatnog sektora, a vlasnici i operateri kritične infrastrukture moraju ubrzati napore zaključavanja svojih digitalnih vrata“, rekao je predsednik Bajden u saopštenju.

Ova nova poruka dodaje hitnost ranijim upozorenjima Bele kuće otkako su SAD počele da uvode sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju te zemlje na Ukrajinu. En Nojberger, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost za sajber i novu tehnologiju, rekla je na brifingu za štampu u ponedeljak da nema dokaza o konkretnom planiranom napadu. Međutim, ona je rekla da su obaveštajci otkrili „pripremne aktivnosti“ usmerene na američka preduzeća i „potencijalni pomak u nameri“ da se takvi sajber planovi izvode.

1 / 5 Foto: Profimedia

Iako je odbila da precizira kako izgleda ta pripremna aktivnost ili bilo koje specifične industrije koje bi mogle biti ciljane, ona je napomenula da su federalne agencije prošle nedelje održale brifing sa više od 100 američkih kompanija kako bi pružile smernice i ponudile resurse agencija poput Federalnog biroa. Istraga. Voda, struja, nafta i gas i bolnice su među privatnim kompanijama za kritičnu infrastrukturu. Ona je rekla da administracija posebno apeluje na postavljanje preventivne sajber odbrane.

U svojoj izjavi, predsednik Bajden je nazvao sajber napade „deo ruskog priručnika“. Zemlja stoji iza nekih od najplodnijih hakovanja i digitalnih napada na američke kompanije, a Ukrajinu je učinila svojom „sajber vrećom za udaranje“, rekao je Glen Gerstel, bivši generalni savetnik Agencije za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država, za Popular Science prošle nedelje.

U prošlosti, Rusija je uklonila više ukrajinskih centara za distribuciju električne energije, a Nojberger je rekao da Rusija nastavlja da sprovodi „značajne zlonamerne aktivnosti“ u zemlji.

1 / 6 Foto: Profimedia

Stručnjaci sugerišu da pojedinci takođe preduzmu neke od istih koraka koje je Bajdenova administracija preporučila kompanijama kako bi osigurali da su njihovi lični podaci bezbedni, uključujući povećanje bezbednosti lozinke i čuvanje papirnih kopija ključnih zapisa, poput zdravstvenih i bankarskih izvoda.

Bonus video:

04:26

NATO IMAO 2.000 ŠPIJUNA?! General Vasiljević otkrio detalje napada na našu zemlju OVAKO SU PLANIRALI DA NAS SLOME ZA 3 DANA

(Espreso/Popular Science)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.