SVE O SMRTONOSNOJ RAKETI CIRKON 3M22! Razorno RUSKO ORUŽJE od koga je gotovo nemoguće ODBRANITI SE (VIDEO)
Cirkon, Foto: Profimedia

RUSKA KRSTAREĆA RAKETA!

SVE O SMRTONOSNOJ RAKETI CIRKON 3M22! Razorno RUSKO ORUŽJE od koga je gotovo nemoguće ODBRANITI SE (VIDEO)

“Cirkon“ je sposoban da postigne brzinu “oko 9 Maha na udaljenosti većoj od 1000 km, da može da uništi pomorske i kopnene ciljeve

Objavljeno:

Prema (ne)zvaničnim izveštajima Rusi su 19. marta objavili snimak dejstva raketom Cirkon na ukrajinsko skladište oružja.

O kakvom oružju se radi?

“Cirkon“ ili 3M22 je ruska hipersonična (Hypersonic, brzina veća od 5 Maha) protivbrodska krstareća raketa sa nadzvučnim nabojnomlaznim motorom (scramjet) koju razvija Aksionarsko društvo “Naučno-proizvodna korporacija mašinogradnje“ (Акционерное общество “Научно-производственное объединение машиностроения“) iz Perutova, Moskovska oblast. Raketa je deo borbenog kompleksa “Cirkon“ 3K22. Planirano je da zameni tešku protivbrodsku raketu PKR P-700 kompleksa raketnog oružja “Granit“ (Indeks 3M45, NATO kodifikacija SS-N-19 “Shipwreck“).

Osnovna razlika ove od drugih ruskih i inostranih protivbrodskih raketa je znatno veća brzina leta, koja iznosi oko 8 Maha.

Šta više, Putin je izjavio da je “Cirkon“ sposoban da postigne brzinu “oko 9 Maha na udaljenosti većoj od 1000 km, da može da uništi pomorske i kopnene ciljeve, te da je predviđena za upotrebu sa već postojećih brodova i podmornica za raketne sisteme Kalibar“. Cirkon je prva hipersonična raketa na svetu lansirana i sa površinskog broda i sa zaronjene podmornice.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema američkim izborima, “buster“, prvi, pogonski stepen rakete na čvrsto gorivo ubrzava projektil do nadzvučne brzine. Nakon toga, nadzvučni nabojnomlazni motor (scramjet) na tečno gorivo (Decilin, Т-10, JP-10 mlazno gorivo, ugljovodonik po oštoj formuli C10H16), smešten u drugom stepenu, ubrzava raketu do hipersonične brzine.

“Cirkon“ leti do cilja na visini od 30-40 km gde je otpor vazduha mali tako da se značajno povećava domet i brzina. Osnovna namena “Cirkona“ je uništavanje neprijateljskih brodova različitih klasa (od fregata do nosača aviona), kao i kopnenih vojnih ciljeva u radijusu uništenja. Brzinske karakteristike “Cirkona“ (~10.200 km/h) čine ga nedostupnim za postojeće protivraketne odbrambene sisteme. Gotovo je nemoguće odbraniti se od takve rakete, kao i blagovremeno otkriti njeno lansiranje.

“Cirkon“ se može lansirati iz univerzalnih brodskih lansera 3S14 (UKSK, Универсальный корабельный стрельбовый комплекс 3С14).

Cirkon raketa, 3M22 Cirkon
foto: Profimedia

Planirano je da se izgradi 12 fregata 22350M (povećan deplasman), od kojih će svaka moći da nosi do 48 krstarećih raketa “Kalibar“, “Oniks“ i “Cirkon“ (brodovi “Projekta 22350“ – do 16 krstarećih raketa “Kalibar“, “Oniks“ i “Cirkon“).

Kako se navodi, planirano je da hipersonične krstareće rakete “Cirkon“ za podmornice budu uvedene u službu ruske mornarice 2025. godine, zajedno sa prvim redovnim nosačem – nuklearnom podmornicom projekta 885M “Perm“ izmenjenog dizajna.

1 / 4 Foto: Profimedia

TTK “Cirkon“

  • Dužina: 8-9,5 m.
  • Prečnik: 600 mm
  • Gorivo: Decilin (Т-10)
  • Brzina: više od 8 Maha (6000-10.200 km/h odnosno 1650-2800 m/s)
  • Maksimalni domet: do 1600 km
  • Maksimalna operativna daljina: 135 do 270 nautičkih milja ili 250 do 500 km (po ameičkim podacima 540 nautičkih milja odnosno 1000 km)
  • Visina leta: 28 km
  • Sistem upravljanja: Inercijalna navigacija INS (inertial navigation system) + samonavođena glava ARLGSN (Головка самонаведения, homing head).
  • Bojeva glava mase 300-400 kg sa manje od 300 kg visokobrizantnog eksploziva (HE, high explosive) ili nuklearna taktička bojeva glava od 300 kilotona.

Bonus video:

04:26

NATO IMAO 2.000 ŠPIJUNA?! General Vasiljević otkrio detalje napada na našu zemlju OVAKO SU PLANIRALI DA NAS SLOME ZA 3 DANA

(Espreso/Oružje online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.