BES U TOKIJU, PUTIN SE OBRUŠIO NA JAPAN: Doneo 2 važne odluke, hitno se oglasilo MINISTARSTVO!
Fumio Kišida, Foto: Profimedia, EPA-EFE/ RAMIL SITDIKOV / KREMLIN POOL /

japan

BES U TOKIJU, PUTIN SE OBRUŠIO NA JAPAN: Doneo 2 važne odluke, hitno se oglasilo MINISTARSTVO!

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši ju "nepravednom" i "potpuno neprihvatljivom"

Objavljeno: 20:28h

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrzla je zajedničke privredne projekte u vezi sa spornim Kurilskim ostrvima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnevnu reakciju Japana.

Rusija i Japan još uvek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog sukoba oko ostrva poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Severna teritorija. Ostrva su zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svetskog rata.

- U sadašnjim uslovima Rusija ne namerava da nastavi pregovore s Japanom o mirovnom sporazumu - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova navodeći "otvoreno neprijateljske stavove" Japana i pokušaje "nanošenja štete interesima naše zemlje".

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši ju "nepravednom" i "potpuno neprihvatljivom".

Japan je prošle sedmice najavio planove za ukidanje trgovinskog statusa najpovlaštenije nacije Rusiji, proširenje opsega zamrzavanja imovine ruske elite i zabranu uvoza određenih proizvoda.

1 / 7 Foto: Profimedia

Prošle godine predsednik Vladimir Putin rekao je kako i Tokijo i Moskva žele dobre odnose i da je apsurdno što nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se takođe povukla iz pregovora s Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim ostrvima i ukinula bezvizna putovanja japanskih državljana, stoji u saopštenju.

Bonus video:

01:01

27. DAN RATA: Poginulo najmanje 925 civila, 1.496 osoba je ranjeno

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.