ZELENSKI UPUTIO OŠTAR APEL NEMAČKOJ: "Vi imate moć, bez vas Rusija neće imati novca"
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

apel

ZELENSKI UPUTIO OŠTAR APEL NEMAČKOJ: "Vi imate moć, bez vas Rusija neće imati novca"

Prema ranijem saopštenju nemačke vlade, ova zemlja namerava da diverzifikuje izvore snabdevanja energentima zbog situacije u Ukrajini

Objavljeno: 16:01h

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Nemačku da odustane od snabdevanja ruskim energetskim resursima, kao i da zatvori luke za isporuke ruske robe.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

"Nemci, vi imate moć, Evropa ima moć. Bez trgovine sa vama, bez vaših kompanija i banaka, Rusija neće imati novca... Ni jednog evra za okupatore, zatvorite im sve svoje luke, ne dostavljajte robu, odbijte ruske energente“, poručio je Zelenski u svom obraćanju,

Nemački ministar ekonomije i energetike Robert Habek rekao je ranije da njegova zemlja još uvek nema dovoljno zaliha gasa da bi se odrekla ruskih isporuka pre sledeće zime.

Prema ranijem saopštenju nemačke vlade, ova zemlja namerava da diverzifikuje izvore snabdevanja energentima zbog situacije u Ukrajini, kako bi se oslobodila takozvane energetske zavisnosti od Rusije, koja u ovom trenutku nastavlja sa isporukama uglja,nafte i gasa za Nemačku, navodi agencija RIA Novosti.

1 / 10 Foto: Profimedia

S druge strane, zvanična Moskva je upozorila danas da će Evropa biti teško pogođena u slučaju embarga na rusku naftu, jer bi to urušilo energetsku ravnotežu kontinenta, dok na Sjedinjene Države takva odluka nema uticaj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je pitanje bilo kakve zabrane uvoza ruske nafte veoma kompleksna tema, prenosi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

Pojedini ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije zalažu se za uvođenje naftnog embarga u okviru daljih sankcija prema Rusiji, s ciljem da kazne Moskvu zbog događaja u Ukrajini, dodaje britanska agencija.

Informacije da EU razmatra da se pridruži embargu Sjedinjenih Država na uvoz ruske naftne podstakle su danas rast cena "crnog zlata" za više od 3,0 posto.

Bonus video:

06:33

Analitičari saglasni da će jedna sila pokušati da sve preokrene u svoju korist

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.