OVU ŽENU JE PUTIN POSTAVIO NA KLJUČNO MESTO: Predložio ju je sa RAZLOGOM, skoro 10 godina IMA njegovo POVERENJE!
Elvira Nabiulina, Foto: Profimedia, AP/Alexei Druzhinin

elvira nabiulina

OVU ŽENU JE PUTIN POSTAVIO NA KLJUČNO MESTO: Predložio ju je sa RAZLOGOM, skoro 10 godina IMA njegovo POVERENJE!

Elvira Nabiulina bila je Putinova savetnica za ekonomska pitanja pre skoro 10 godina i tada je imala zadatak da brani rusku ekonomiju

Objavljeno: 12:50h

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je da guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina bude nominovana za još jedan mandat na čelu Banke Rusije.

Dokument o predlogu da Naibulina bude kandidovana za još jedan mandat, objavljen je danas na sajtu Donjeg doma parlamenta.

Donji dom parlamenta, odnosno Duma, razmotriće taj predlog danas, 21. marta, navodi se u dokumentu.

Elvira Nabiulina bila je Putinova savetnica za ekonomska pitanja pre skoro 10 godina i tada je imala zadatak da brani rusku ekonomiju. Sada je pred još težim zadatkom – da odbrani ekonomiju Rusije koja je poslednjih nedelja prtisnuta sankcijama po više osnova.

Godine 2013. Putin je postavio na čelo Banke Rusije.

Ova tehnokratkinja, poznata je po čvrstoj ruci i stavovima. Više puta se hvatala u koštac sa inflacijom, uprkos pozivima krupnog kapitala da snizi kamatne stope kako bi se ojačao ekonomski rast.

Nabiulina je, pre nekoliko dana, izjavila da će ruska ekonomija usporiti u periodu koji sledi, najavljujući dalji rast inflacije u zemlji.

– Ruska ekonomija ulazi u fazu značajne strukturne transformacije koja će biti praćena privremenim, ali neizbežnim periodom povećanje inflacije – navodi se u saopštenju narodne banke Rusije.

1 / 3 Foto: Profimedia

Elvira Nabiulina je navela da će bruto društveni proizvod padati u “narednih nekoliko kvartala”, napominjući da skoro sve kompanije nailaze na poteškoće u poslovanju. Njujork Tajms podseća u tekstu da je vrednost ruske rublje izgubila oko 30 posto svoje vrednosti u odnosu na dolar, kao i da inflacija u Rusiji trenutno iznosi 12,5 odsto.

Pohvale inostranih kolega

– Za podršku ekonomskom rastu trebamo nižu inflaciju. To je naš glavni cilj – izjavila je početkom mandata Nabiulina.

Kada su 2014. pale cene nafte – glavnog ruskog izvoznog proizvoda – ekonomija se našla na pragu krize. Istovremeno, ruska vojska je zauzela Krim. To je izazvalo odlliv stranog kapitala, ali Nabiulina je odlučila da dopusti pad vrednosti rublje, uprkos gubicima koje su pretrpele ruske štediše pri rastu uvoznih cena. Time je dobila mogućnost očuvanja deviznih i zlatnih rezervi koje su nabujale na 640 milijardi dolara.

1 / 7 Foto: Profimedia

Takođe, povisila je kamatnu stopu za 650 baznih bodova. Time su sprečene šire ekonomske posledice zbog čega je Nabiulina dobila pohvale svojih inostranih kolega. Može li njen dosadašnji pristup doneti rezultat u uslovima ekonomski izolovane države, pitaju se strani ekonomisti.

Bonus video:

06:33

Analitičari saglasni da će jedna sila pokušati da sve preokrene u svoju korist

(Espreso/New York Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.