DANAS JE DAN ZA DIPLOMATSKE IGRE: Bajden na Sija, Šolc i Makron na Putina
Putin Šolc Makron, Foto: Profimedia

PREGOVORI

DANAS JE DAN ZA DIPLOMATSKE IGRE: Bajden na Sija, Šolc i Makron na Putina

Novinar Jakša Šćekić kaže za Telegraf da ruski predsednik nije očekivao ovako sinhronizovano delovanje Amerikanaca i Evrope i da nema mnogo izbora

Objavljeno:

Malo ko je verovao da će Rusija započeti specijalnu operaciju u Ukrajini i da će ona trajati toliko dugo - danas smo ušli u 23. dan. Kako mirovni pregovori još uvek nisu urodili plodom, svetski lideri nastavljaju sa pokušajima da diplomatskim putem dođu do rešenja. Čini se da je petak dan za diplomatske igre, a bitni razgovori o okončanju krize počeli su rano jutros i trajaće do večeras.

Na inicijativu kancelara Nemačke, jutros je održan razgovor Olafa Šolca i Vladimira Putina. Putin je u razgovoru, koji je trajao skoro sat vremena, optužio Kijev da "odugovlači mirovne pregovore" i da postavlja nove, nerealne zahteve.

Šolc je još jednom zamolio Putina da obustavi operacije u Ukrajini i istakao da se što pre mora pronaći diplomatsko rešenje za krizu.

Nakon tog sastanka, Putin je brifovao članove Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i oni njega, a prema najavama, večeras ga očekuje još jedan težak razgovor.

Naime, trebalo bi da se čuje sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji će verovatno još jednom pokušati da ubedi Putina da prekine operaciju kod svojih suseda.

U međuvremenu, svet sa velikom pažnjom čeka kakve će poruke izneti lideri Kine i SAD nakon što danas razmotre situaciju u Ukrajini.

Naime, za danas u 14 sati po našem vremenu zakazan je važan razgovor američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ono što treba napomenuti jeste da je Kina od početka ukrajinske krize pokušala da "održi balans" - nijednog trenutka nisu zvanično osudili Putinovu odluku, ali je Si Đinping istakao da je situacija zabrinjavajuća, da je Kini "izuzetno žao" zbog izbijanja rata i da će "aktivno da radi i podrži mirno rešenje konflikta".

Nedostatak "čvrstog stava" kao da iritira SAD, pa je uoči pregovora dvojice predsednika iz Vašingtona stiglo jasno upozorenje da će kineske kompanije platiti ozbiljnu cenu ako vlada u Pekingu ispoštuje navodnu molbu ruskog predsednika za vojnu i ekonomsku pomoć.

Svi sa nestrpljenjem čekaju šta će da se izrodi iz ovog telefonskog razgovora, jer ovaj poziv će otkriti da li SAD prevazilaze jedan od svojih najdubljih spoljnopolitičkih strahova - rizikujući otvoreni sukob sa Kinom dok se istovremeno suočavaju sa Rusijom - u još jednoj izvanrednoj geopolitičkoj igrariji koju je pokrenuo rat u Ukrajini.

Bajden se, takođe, našao u veoma čudnoj poziciji - da traži prećutnu saradnju nacije koju smatra najmoćnijim neprijateljem u usponu, kako bi suzbila svog istorijskog hladnoratovskog rivala iz druge polovine 20. veka.

1 / 9 Foto: Profimedia

"Putin se preigrao, treba pratiti ponašanje Kine"

Kako danas dvojica lidera najjačih evropskih zemalja "udaraju" direkt na Putina, a Bajden na Sija, mnogi se pitaju da li je ovo najjači pokušaj zapadnih sila da Putina "sateraju u ćošak", a šta bi ovi potezi mogli da znače, za Telegraf.rs objašnjava novinar Jakša Šćekić.

- Ovo su sve pokušaji da se prekine invazija Rusije na Ukrajinu, i da se nađe neko prihvatljivo rešenje koje će bar za kratko vreme doneti smirenje situacije, odnosno da se ne otme kontroli - kaže naš sagovornik.

Šćekić ističe da u ovom trenutku treba gledati na ponašanje Kine.

- Naročito treba pratiti ponašanje Kine, koja ne želi da isprovocira Ameriku, ali i da ima dobre odnose sa Rusijom koja je postala u ovim vremenima tek treća sila na svetu, posle Amerike i Kine. Putin se preigrao, vojne operacije ne idu kako je on planirao, ili kako mu je obećano, sankcije se na duže staze pogube, i sad je njegova sudbina u rukama Amerikanaca i Kineza - objašnjava Šćekić.

Prema rečima sagovornika Telegrafa, Putin nije očekivao ovakvo sinhronizovano delovanje Amerikanaca i Evrope.

- Potcenio ih je i sad ima problem, i izolovao je Rusiju na veoma dugo vreme - kaže Šćekić.

Na pitanje koji je Putinov sledeći korak, Šćekić kaže da ruski predsednik nema mnogo izbora.

- On ne sme da popusti, jer ako popusti to je veliki poraz za njega, ali i za Rusiju - objašnjava sagovornik Telegrafa.

Mediji su prethodnih dana pisali da je kineski predsednik Si Đinping jedini čovek koji bi mogao da "urazumi" Putina. Šćekić se ne slaže baš sa tim.

- Mislim da u ovom trenutku nema osobe koja može da utiče na Putina, jer je Putin krenuo veoma rizičnim putem. Čak i pojedine eks sovjetske republike ga ne podržavaju, sem Belorusije koja je na neki način pod ruskom vojnom "okupacijom". Kao što sam već rekao, Kina nije u poziciji da ima loše odnose sa Amerikom - zaključuje Šćekić.

Da li će Bajden danas u razgovoru sa kineskim predsednikom probati da ga "pridobije" na stranu Zapada, ostaje da vidimo.

Bajden se nada da će Siju jasno objasniti loše strane pomaganja ruskom ratu, bilo kroz vojnu ili finansijsku pomoć.

Bajden i Si imaju veoma različite poglede na svet. Pre sukoba u Ukrajini, Bajden je namerno delovao kako bi preusmerio američku spoljnu politiku ka Aziji, gde na konkurenciju između SAD i Kine gleda kao na odlučujući izazov sledećeg veka. I dok je ukrajinska kriza zaokupila Belu kuću poslednjih nedelja, zvaničnici insistiraju da su i dalje u stanju da zadrže svoju najvažniju viziju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.