KO JE NOVI TRAMPOV SEKRETAR? Reks Tilerson - čovek koji će da pomiri SAD i Rusiju
Foto: AP / Evan Vucci

znaju ga u kremlju

KO JE NOVI TRAMPOV SEKRETAR? Reks Tilerson - čovek koji će da pomiri SAD i Rusiju

Kritičari ocenjuju da je njegovim imenovanjem nastavljen trend biranja saradnika koji će se zalagati za bolje odnose sa Moskvom
Objavljeno:

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp zvanično je objavio odluku o imenovanju izvršnog direktora energetske kompanije "Ekson mobil" Reksa Tilersona za novog američkog državnog sekretara. Tilerson je nosilac najvišeg ruskog odlikovanja koje stranac može da dobije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Njegova istrajnost, bogato iskustvo i duboko razumevanje geopolitike čine ga odličnim izborom za državnog sekretara - obrazložio je Tramp u saopštenju koje je objavio njegov tranzicioni tim, prenosi Rojters.

foto: Reuters / Sputnik

Tilerson će, prema njegovim rečima, promovisati regionalnu stabilnost i fokusirati se na suštinu interesa nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država, dodaje se u saopštenju Trampovog tranzicionog tima.

Kako se ističe, "izbor Tilersona će pomoći da se obrnu godine pogrešno vođene spoljne politike i dela koja su oslabila bezbednost Amerike i njen položaj u svetu".

foto: Reuters

Tilerson (64) je počeo kao inženjer proizvodnje u "Eksonu" 1975. godine. Od tada je radio samo u toj kompaniji, a očekivalo se da ode u penziju sledeće godine.

Prema Forbsovoj listi najmoćnijih ljudi Tilerson trenutno zauzima 25. mesto. Kritičari ocenjuju da je njegovim imenovanjem nastavljen trend biranja saradnika koji će se zalagati za bolje odnose sa Moskvom.

foto: Reuters / Jessica Rinaldi

Agencije podsećaju da ga je Kremlj nagradio "ordenom prijateljstva", što je najviša počast koju Moskva može da dodeli stranom državljaninu, a poznat je i kao kritičar sankcija uvedenih Rusiji.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.