NASA IMA NOVU DŽINOVSKU RAKETU SLS! Ide u SPECIJALNU MISIJU na MESEC (FOTO)
Raketa SLS, Foto: NASA/AUBREY GEMIGNANI

sjajne vesti!

NASA IMA NOVU DŽINOVSKU RAKETU SLS! Ide u SPECIJALNU MISIJU na MESEC (FOTO)

Dodir ispod 100 metara visine, dizajniran je da bude moćniji od vozila Apolo Saturn iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih. Imaće potisak ne samo da pošalje astronaute daleko izvan Zemlje, već i toliko opreme i tereta da bi te posade mogle da ostanu podalje na duži period!

Objavljeno:

Američka svemirska agencija je po prvi put izbacila svoju novu džinovsku raketu Mesec.

Vozilo, poznato kao Space Launch Sistem (SLS), odvezeno je na platformu u svemirskom centru Kennedi na Floridi kako bi sprovelo lažno odbrojavanje. Ako to prođe dobro, raketa će biti proglašena spremnom za misiju u kojoj će poslati probnu kapsulu bez posade oko Meseca. To bi se moglo dogoditi u narednih nekoliko meseci. Na kraju krajeva, nadamo se da će se astronauti popeti na kasnije SLS rakete kako bi se vratili na površinu Meseca negde u drugoj polovini ove decenije.

NASA
foto: NASA/AUBREY GEMIGNANI

SLS je kolos. Dodir ispod 100 metara visine, dizajniran je da bude moćniji od vozila Apolo Saturn iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih. Imaće potisak ne samo da pošalje astronaute daleko izvan Zemlje, već i toliko opreme i tereta da bi te posade mogle da ostanu podalje na duži period. Predstavljanje u četvrtak iz Kenedijeve zgrade za montažu vozila (VAB) je debi rakete u smislu da je to prvi put da svi moraju da vide sve njene različite elemente potpuno složene.

NASA
foto: Printscreen/BBC

„Prvo lansiranje VAB-a – to je zaista ikonski trenutak za ovo vozilo“, rekao je Tom Vitmajer, Nasin pomoćnik administratora za razvoj istraživačkih sistema. „Biti ovde zbog nove generacije vozila istraživačke klase super teškog dizanja je dan za pamćenje.

SLS je izašao iz VAB-a nešto pre 18:00 po lokalnom vremenu Floride. Bio je pričvršćen za portal za podršku poznat kao Mobile Launcher. Ova struktura, koja je sama po sebi visoka 120 metara i teška 5.000 tona, nalazila se na vrhu istog mamutskog traktora koji je nekada pomerao Saturn V, a kasnije i spejs šatlove. Guseničarski transporter ide veoma sporo, sa krstarećom brzinom od nešto više od 1 km/h (ispod 1 milju na sat), tako da je prošlo nekih 11 sati pre nego što je raketa stigla do platforme, na udaljenosti od 5 km od VAB-a. Inženjeri su usput stali i pokrenuli traktor da bi proverili da li je sve kako treba. SLS će sada biti spreman za "mokru generalnu probu", koja će se verovatno održati 3. aprila. Ovo će videti kako je raketa napunjena pogonskim gorivom i prošla kroz vežbanje odbrojavanja sve do samo 9,4 sekunde pre trenutka poletanja. Tačka „čistanja“ je neposredno pre nego što bi normalno upalili četiri velika motora iz ere šatla ispod rakete.

NASA
foto: Printscreen/BBC

Pod pretpostavkom da se sve odvija na zadovoljstvo inženjera, NASA će tada moći da odredi datum leta. Kraj maja ostaje mogućnost, ali je verovatnije da će to biti jun ili jul. Ova misija, prema onome što NASA naziva svojim programom Artemis, pokrenuće raketnu kapsulu posade Orion na 26-dnevno putovanje koje uključuje proširenu orbitu oko Meseca.

Neće biti nikoga u kapsuli za probni let. Ovo bi trebalo da se desi na drugoj misiji za nekoliko godina. Dok Nasa razvija SLS, američki raketni preduzetnik Elon Musk priprema još veće vozilo u svom R&D postrojenju u Teksasu.

Svoju džinovsku raketu naziva Zvezdani brod. Kao i SLS, tek treba da ima svoj prvi let. Za razliku od SLS-a, Starship je dizajniran da se može u potpunosti ponovo koristiti i stoga bi trebalo da bude znatno jeftiniji za rad.

Nedavna procena Kancelarije generalnog inspektora, koja vrši reviziju programa Nase, pokazala je da bi izvršenje prve četiri misije SLS-a koštalo više od 4 milijarde dolara - što je suma novca koja je opisana kao neodrživa.

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.