BACK IN THE USSR: Gorbačov najavio stvaranje novog SOVJETSKOG SAVEZA! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

POVRATAK U BUDUĆNOST

BACK IN THE USSR: Gorbačov najavio stvaranje novog SOVJETSKOG SAVEZA! (FOTO) (VIDEO)

Na raspad SSSR-a je uticao niz faktora, uključujući puč u avgustu 1991. godine i specifičan karakter ruskog predsednika Borisa Jeljcina, smatra Gorbačov
Objavljeno: 15:49h

U granicama bivšeg SSSR-a može da se pojavi nova savezna država, smatra poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Smatram da može biti novog SSSR-a. U ranijim granicama i u istom sastavu na dobrovoljnoj osnovi - rekao je Gorbačov koji je dodao i da sa sebe skida "deo odgovornosti" za njegov raspad, jer se za njega borio do kraja.

Prema njegovom mišljenju, na događaje je uticao niz faktora, uključujući puč Državnog komiteta za vanredne situacije u avgustu 1991. godine i specifičnost karaktera prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina.

Kako ocenjuje Gorbačov, Jeljcin jednostavno "nije razumeo da je njegova uloga važna i da nije u tome šta je on počeo da radi - počeo je jednostavno da se bori protiv centra Saveza".

foto: Reuters / Gary Hershorn

Zato pokušaj stvaranja jedinstvene nacije nije uspeo u SSSR-u i morali su da pristanu na Rusiju. Gorbačov je odbacio verziju da je do raspada dovela perestrojka.

- Tako misliti bila bi velika istorijska greška. Tokom perestrojke zemlja je krenula putem slobode i demokratije. On se pokazao teškim. Teži nego kad smo na početku krenuli. Međutim, on je, bio sam i ostao uveren, bio nepovratan - rekao je Gorbačov.

Što bi čuveni Bitlsi rekli...

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.