NA VOL STRITU CENE AKCIJA NAGLO PORASLE
Ilustracija, Foto: Profimedia

FEDERALNE REZERVE

NA VOL STRITU CENE AKCIJA NAGLO PORASLE

I dok je povećanje kamatnih stopa za četvrtinu procentnog poena u skladu sa očekivanjima analitičara, procene rasta kamata do kraja godine su veće nego što su mnogi očekivali

Objavljeno:

Na Vol Stritu su cene akcija naglo porasle, drugi dan zaredom, nakon što su američke Federalne rezerve podigle kamatne stope u skladu sa očekivanjima i saopštile da će uslediti dalja povećanja kako bi se obuzdala inflacija.

Dau Džons je porastao 518 poena ili 1,55 odsto na 34.063 poena, dok je S&P 500 skočio 2,24 odsto na 4.357 poena, a Nasdak indeks 3,77 odsto na 13.436 poena.

Dau Džons je porastao 518 poena ili 1,55 odsto na 34.063 poena, dok je S&P 500 skočio 2,24 odsto na 4.357 poena, a Nasdak indeks 3,77 odsto na 13.436 poena.

Procena rasta kamate veća nego što se očekivalo

I dok je povećanje kamatnih stopa za četvrtinu procentnog poena u skladu sa očekivanjima analitičara, procene rasta kamata do kraja godine su veće nego što su mnogi očekivali.

Kao rezultat toga, odmah nakon poruka iz Fed-a, Dov Jones i S&P 500 indeks su pali u negativnu teritoriju. Ali oporavili su se nakon konferencije za štampu predsednika FED-a Džeroma Pauela.

Pauel je rekao da je ekonomija dovoljno jaka da izdrži rastuće kamatne stope i održi trenutni snažan trend rasta zaposlenosti i plata. Takođe je rekao da se Fed mora fokusirati na ograničavanje uticaja rasta cena na domaćinstva.

On je takođe rekao da se očekuje da će inflacija ostati iznad ciljanih 2 odsto Fed-a do 2024. godine i da će centralna banka agresivnije podizati kamatne stope ako se situacija ne popravi.

Smanjene procene privrednog rasta Zbog visoke inflacije, ali i posledica rata u Ukrajini, Fed je smanjio procene privrednog rasta ove godine sa prethodnih 4 na 2,8 odsto.

Uprkos opadajućim procenama ekonomskog rasta i povećanju kamatnih stopa višim nego što se očekivalo do kraja godine, Volstrit je porastao jer, prema strategu The Leuthold grupe Džimu Polsenu, investitori su odahnuli jer Fed pokazuje da će učiniti sve što je potrebno. potrebno za obuzdavanje inflacije.

„Činjenica da Fed konačno radi protiv inflacije donekle je uverila investitore jer bi trebalo da pomogne ekonomiji koja se bori sa visokom inflacijom“, kaže Paulsen.

Ali ima i onih koji strahuju da bi projektovano agresivno povećanje kamatnih stopa, praktično na svakoj sednici Feda ove godine, moglo da izazove kolaps privrede.

„Ovo izgleda da Fed namerava da izazove recesiju kako bi obuzdao problem inflacije, a to je kratkovido, kao što je bila i poruka Fed-a prošle godine da će visoka inflacija biti samo privremena“, rekao je Skot Ladner, direktor Horizon Investments.

A na evropskim berzama cene akcija su juče naglo porasle pošto su investitore ohrabrili znaci pozitivnih kretanja u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 odsto na 7.291 poen, dok je frankfurtski DAKS skočio 3,76 odsto na 14.440 poena, a pariski CAC 3,68 odsto na 6.588 poena.

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.