OVO JE BIO PUTINOV PLAN ZA UKRAJINU?! Pazite samo ŠTA JE ISPLIVALO - DA LI JE TO ZAISTA TO?
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA/, EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

sastanak nato-a

OVO JE BIO PUTINOV PLAN ZA UKRAJINU?! Pazite samo ŠTA JE ISPLIVALO - DA LI JE TO ZAISTA TO?

“Njegov cilj je bio podeliti NATO, a dobio je jedinstveni NATO. Želeo je manje NATO-a na svojim granicama, a dobio je više NATO-a”, rekao je Stoltenberg

Objavljeno: 19:26h

Visoki vojni zvaničnici NATO-a kažu da predsednik Putin očito nije postigao svoje vojne ciljeve u Ukrajini do sada i "verovatno i neće", prenosi BBC. Ali dodali su da ruske snage još uvek imaju kapacitet napraviti "veliku štetu".

Zvaničnici su rekli da, iako su ruske snage ostvarile napredak u regijama Donjeck i Lugansk, još uvek nisu uspele opkoliti Kijev - što je, kako su rekli, Rusija očekivala da će učiniti za nekoliko dana. Očekivani ruski napad na jugu blizu Odese takođe se do sada nije uspeo realizovati, kažu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ovo je bio ruski plan?

Zvaničnici NATO-a veruju da je izvorni ruski vojni plan uključivao zauzimanje cele ukrajinske obale Crnog mora - sve do Moldavije. Ocenili su da ruske snage pate od nedostatka goriva i hrane, kao i da trpe velike gubitke. Rekli su da predsednik Putin već traži pojačanja.

Jedan je zvaničnik rekao da je "vrlo verovatno" da bi to uključivalo dovođenje stranih boraca iz Sirije i privatnih vojnih snaga, poput grupe Wagner, u Ukrajinu. Drugi zvaničnik je rekao da je pozivanje snaga "grebanje po dnu bačve".

Kažu i da saveznici i države članice nastavljaju slati oružje Ukrajini. Rekli su da to uključuje staro sovjetsko oružje, za koje bi ukrajinske snage bile uvežbane, kao i protivtenkovske i protivvazdušne projektile koje je isporučio Zapad.

Ruski predsednik Vladimir Putin potcenio je snagu ukrajinskih oružanih snaga i jedinstvo NATO-a, ali još je prerano spekulisati o ishodu rata, izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, NATO, Kina, Ravnoteža snaga
foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

“Predsednik Putin je potpuno podcenio ukrajinske oružane snage”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka vanrednog sastanka ministara obrane država članica NATO-a.

Na pitanje može li Rusija dobiti rat koji je počeo pre tri sedmice Stoltenberg je odgovorio da je o tome prerano govoriti, ističući da je ukrajinska vojska pružila snažan otpor, ali i da je Rusija i dalje snažna. “Prerano je govoriti o ishodu rata”, rekao je.

Dodao je da je Putin takođe potcenio NATO.

“Njegov cilj je bio podeliti NATO, a dobio je jedinstveni NATO. Želeo je manje NATO-a na svojim granicama, a dobio je više NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.