OVAKO JE PROTEKAO SUSRET ZELENSKOG SA LIDERIMA EU: Eksplozije su se čule tokom sastanka, poslali su JAKU PORUKU!
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia, AP, BETA/Tina KOSEC

ZNAK PODRŠKE

OVAKO JE PROTEKAO SUSRET ZELENSKOG SA LIDERIMA EU: Eksplozije su se čule tokom sastanka, poslali su JAKU PORUKU!

Premijeri Poljske, Slovenije i Češke sastali su se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u utorak uveče, kada je u Kijevu počeo policijski čas

Objavljeno: 08:27h

Ukrajina je pohvalila hrabrost trojice evropskih lidera koji su prešli dugo, opasno putovanje železnicom od Poljske do Kijeva u znak podrške dok se grad našao pod daljim ruskim napadom.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite putem ovog LINKA!

Premijeri Poljske, Slovenije i Češke sastali su se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u utorak uveče, kada je u Kijevu počeo policijski čas.

Nakon toga je češki lider poručio Ukrajincima da "nisu sami".

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, češki premijer Petr Fijala i slovenački kolega Janez Janša su prvi zapadni lideri koji su posetili Ukrajinu od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

- Divimo se vašoj hrabroj borbi. Znamo da se borite i za vaše živote. Niste sami, naše zemlje su na vašoj strani - napisao je Petr Fijala na Tviteru.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da Evropa nikada neće biti ista ako izgubi Ukrajinu. Umesto toga, napisao je, to bi bila "poražena, ponižena i patetična verzija bivšeg ja".

- Vaša poseta je snažan izraz podrške Ukrajini - rekao je predsednik Zelenski liderima.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal napisao je na Tviteru da se razgovaralo o "razornim" sankcijama Rusiji, uključujući "priznavanje Rusije kao sponzora terorizma".

Tokom susreta čule su eksplozije

Dok su lideri razgovarali, snažne eksplozije čule su se širom Kijeva od borbi na zapadnoj ivici grada.

Evropska unija je saopštila da političari nemaju nikakav poseban mandat, ali da su lideri u Briselu bili svesni putovanja, kao što je pomenuto tokom neformalnog samita EU u Versaju, u Francuskoj, prošle nedelje.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pržidač priznao je da je putovanje bilo rizično, ali je rekao da je bilo "vredno zarad vrednosti". Rekao je da su Rusima rekli da se poseta održava.

Lideri su odlučili da putuju vozom jer je letenje poljskim vojnim avionom Rusija mogla da smatra opasno provokativnim, izveštava urednica BBC Europe Katia Adler. Nije bilo odmah jasno kada će njihov voz krenuti nazad u Varšavu.

Ukrajinski predsednik je više puta pozivao NATO da uvede zonu zabrane letova nad vazdušnim prostorom njegove zemlje, ali je NATO to odbio.

Zelenski je rekao da Ukrajinci sada shvataju da ne mogu da uđu u NATO.

- Godinama smo slušali da su vrata otvorena, ali smo čuli i da ne možemo da se pridružimo. To je istina i to se mora priznati. Drago mi je da naši ljudi to počinju da shvataju i da se oslanjaju na sebe i naše partnere koji nam pomažu - rekao je on.

Trojici premijera pridružio se i Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske stranke Pravo i pravda. Poljski zvaničnici su istakli da je njegov pokojni brat blizanac i bivši predsednik Leh Kačinjski učestvovao u još jednom rizičnom putovanju u Gruziju 2008. godine, tokom letnje ruske invazije.

Tokom sastanka u Kijevu, Kačinjski je rekao da bi u Ukrajinu trebalo da se pošalje međunarodna mirovna misija sa vojnim kapacitetima.

Sva tri lidera su poslednjih nedelja glasne pristalice Ukrajine. Slovenački premijer rekao je prošle nedelje da bi EU trebalo da pošalje snažnu poruku da će Ukrajini na kraju biti odobreno članstvo.

Češki ministar inostranih poslova Jan Lipavski rekao je da je poseta snažan i važan gest za pokazivanje solidarnosti sa Ukrajinom.

- Bezbednost Ukrajine je evropska bezbednost; stoga moramo da učinimo sve što je moguće da im pomognemo da prežive ovaj bolesni varvarski napad Rusije - rekao je on za BBC.

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.