POSETA KIJEVU PRIPREMANA U TAJNOSTI: Ne zna se gde se evropski lideri sastaju sa Zelenskim!
Vladimir Zelenski, Foto: Profimedia

tajno

POSETA KIJEVU PRIPREMANA U TAJNOSTI: Ne zna se gde se evropski lideri sastaju sa Zelenskim!

Na put je krenuo i predsednik poljskog odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu Jaroslav Kačinjski

Objavljeno:

Odluka premijera Poljske, Slovenije i Češke da danas otputuju u Kijev i tako podrže Ukrajinu u jeku ruske agresije pripremala se u tajnosti, a reč je o riskantnom i vrlo hrabrom potezu Janeza Janše, Petra Fijale i Mateuša Moravjeckog, navodi slovenački nedeljnik "Demokracija".

Poseta je spremana u strogoj tajnosti, a oni na susret s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim putuju vozom, kad smrt na ukrajinskom tlu vreba na svakom koraku. Reč je o riskantnom, ali odvažnom, vrlo hrabrom činu, piše list.

Međutim, to je investicija u slobodu i suverenost država koje su najbliže agresivnoj Rusiji, piše u komentaru glavnog urednika nedeljnika Jože Biščaka koji dodaje da zbog situacije u Kijevu na koji ruska vojska i dalje izvodi napade nije poznata lokacija niti vreme sastanka, prenosi Hina.

1 / 5 Foto: Profimedia, AP, BETA/Tina KOSEC

Na put je krenuo i predsednik poljskog odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu Jaroslav Kačinjski.

Opasno putovanje u Kijev vozom organizovano je u dogovoru s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, a "četvorica hrabrih" svesna su da na kocki nije samo Ukrajina nego i da Ukrajinci uz svoju domovinu brane i druge države, pre svega one koje su bliže ruskoj granici, navodi komentator nedeljnika koji je blizak Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Nije slučajnost da su se na riskantan put u Kijev odlučili čelnici iz država koje su iskusile šta je "boljševičko i komunističko zlo" i šta znači pritisak "totalitarne vojničke čizme".

Zato neka "Bog i andjeli na njihovom putu u Kijev štite hrabru srednjoevropsku četvorku", piše Biščak.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.