PREMIJERI 3 EVROPSKE DRŽAVE U KIJEVU: Ovo su detalji POSETE!
Evropski premijeri, Foto: Profimedia

SASTANAK U KIJEVU

PREMIJERI 3 EVROPSKE DRŽAVE U KIJEVU: Ovo su detalji POSETE!

„Cilj posete je da se jasno demonstrira podrška Evropske unije Ukrajini i njenoj slobodi i nezavisnosti“, napisao je češki premijer Fijala na Tviteru

Objavljeno:

Poseta premijera Češke Republike, Poljske i Slovenije, koji su danas doputovali u Kijev, snažan gest je podrške koji poštujemo, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je lidere ovih zemlja obavestio o aktuelnim dešavanjima u ratnom sukobu sa Rusijom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sa češkim premijerom Petrom Fijalom i slovenačkim kolegom Janezom Janšom doputovali su danas u Kijev vozom, i prvi su strani lideri koji su posetili prestonicu Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju prošlog meseca, prenosi Rojters.

„Vaša poseta Kijevu u ovom teškom trenutku za Ukrajinu je snažan znak podrške. Zaista poštujemo to“, naveo je Zelenski u objavi na Internetu.

Na kratkom snimku koje je objavila njegova kancelarija vidi se kako Zelenski razgovara na Moravjeckim, Fijalom i Janšom, a razgovorima prisustvuje i zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski, navodi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

„Ovde u ratom razorenom Kijevu stvara se istorija. Ovde se sloboda bori protiv sveta tiranije. Ovde budućnost svih nas visi o koncu. EU podržava Ukrajinu, koja može da računa na pomoć svojih prijatelja, ovu poruku doneli smo danas u Kijev“, napisao je Moravjecki na Tviteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je ono što je nazvao „hrabrošću pravih prijatelja“ i saopštio da će sa liderima EU zemalja razgovarati o podršci Ukrajini i daljim sankcijama za Rusiju.

Prethodno je portparol poljske vlade u Varšavi rekao da je poseta trojice državnika dogovorena na prošlonedeljnom samitu EU u francuskom Versaju, navodi Rojters.

Kako je potvrđeno, sve je koordinisano s predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Cilj posete je da se jasno demonstrira podrška Evropske unije Ukrajini i njenoj slobodi i nezavisnosti“, napisao je češki premijer Fijala na Tviteru.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.