Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala čelnike SPC i društvene lidere da stanu u odbranu naroda Ukrajine
Ilustracija, Foto: Wikipedia, Profimedia

saopštenje

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala čelnike SPC i društvene lidere da stanu u odbranu naroda Ukrajine

U odgovoru ambasade se navodi i da predsednik Rusije Vladimir Putin snosi potpunu odgovornost "za nemoralan, neopravdan i ničim izazvan napad na narod Ukrajine"

Objavljeno:

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala je sve društvene lidere, uključujući čelnike Srpske pravoslavne crkve (SPC), da stanu u odbranu "hrabrog naroda Ukrajine koji je žrtva nemilosrdnog ubijanja čiji je jedini cilj da predsednik Putin ostvari svoje geostrateške ciljeve".

To je iz ambasade SAD saopšteno na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) povodom izjave mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija "da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina".

U odgovoru ambasade se navodi i da predsednik Rusije Vladimir Putin snosi potpunu odgovornost "za nemoralan, neopravdan i ničim izazvan napad na narod Ukrajine".

"Znajući za šta je predsednik Putin sposoban, vreme je da Crna Gora udvostruči napore u cilju pridruživanja Evropskoj uniji (EU), kako bi osigurala svoju budućnost – prosperitetne, demokratske evropske države", poručuju iz Ambasade SAD.

Mitropolit crnogorko-primorski SPC Joanikije je 13. marta izjavio da su "dogadjaji u Ukrajini posledice bezbožništva", i da je "Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina".

Deo političkih partija i javnosti je izjavu ocenio kao opasnu.

Do poslednje izjave, mitropolit Joanikije je pozivao na mir i prestanak rata, ne zauzimajući stranu u sukobu.

Ipak organizacije bliske SPC u Nikšiću i Podgorici organizovale su skupove podrške Rusiji i Putinu, kome su sa poslednjeg poručili da u Ukrajini "odradi posao do kraja i uništi NATO".

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.