EVAKUISANA DECA OBOLELA OD RAKA: Roditeljima laknulo, mališani iz Ukrajine dobiće adekvatno lečenje!
Ilustracija, Foto: Profimedia

dobre vesti

EVAKUISANA DECA OBOLELA OD RAKA: Roditeljima laknulo, mališani iz Ukrajine dobiće adekvatno lečenje!

Kada je avion poleteo, među porodicama se osetilo olakšanje

Objavljeno:

Doktor koji je predvodio medicinski tim koji je evakuisao 21 ukrajinsko dete obolelo od raka u Veliku Britaniju na lečenje govorio je za Sky News o "olakšanju" među porodicama zbog spasilačke misije.

Deca, koja su bila lečena u ukrajinskim bolnicama u trenutnu kada je Rusija započela specijalnu operaciju, i članovi njihove uže porodice u nedelju su stigli iz Poljske u Britaniju.

Dr Majkl Griksaitis iz bolnice u Sautemptonu rekao je da je njegov tim bio "privilegovan i počastvovan" da decu prebaci u Veliku Britaniju.

1 / 8 Foto: Profimedia

- Krenuli su očigledno uplašeni. Neke od priča o tome kroz šta su ova deca prošla ne mogu ni da zamislim. Kada su ušli u avion, bili su uplašeni. Jezička barijera je bila problem, imali smo neverovatne prevodioce - rekao je on.

Kada je avion poleteo, među porodicama se osetilo olakšanje.

- Kada smo poleteli, skoro da smo videli osećaj olakšanja jer su porodice znale da će njihova deca dobiti lečenje i da imaju šansu da prežive rak. Po sletanju, deca koja su izbegavala kontakt očima, smejala su se i igrala - rekao je doktor.

Dodao je da su bili privilegovani i počastvovani što su mogli da im pomognu da se izvuku iz zemlje i odu u Veliku Britaniju.

- Ovde možemo da im pružimo stalnu podršku jer bi bez ove stalne nege umrli - rekao je on.

Raspon uzrasta dece bio je veliki - od beba do tinejdžera - a neki su opisani kao kritično bolesni.

Zdravsteni sekretar Sadžid Džavid potvrdio je da su deca stigla u Britaniju.

- Ponosan sam što Velika Britanija nudi medicinsku negu koja spasava živote ovoj ukrajinskoj deci, koju je ruska invazija proterala iz svoje matične zemlje dok su bila na lečenju - rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.