ZA NOĆ SE SVE PREOKRENULO: Kako su SANKCIJE uticale na svakodnevni ŽIVOT RUSA? (FOTO)
Ilustracija, Foto: Wikipedia, Profimedia, png

posledice sukoba u ukrajini

ZA NOĆ SE SVE PREOKRENULO: Kako su SANKCIJE uticale na svakodnevni ŽIVOT RUSA? (FOTO)

Pavel, predavač na univerzitetu sa ženom i dvoje dece je tragao za kućnim uređajima. Kaže kako su na prvi dan početka rata cene skočile za 30%

Objavljeno:

Sankcije koje su zemlje Evropske unije, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uvele Rusiji počinju da ostavljaju posledicu na svakodnevni način života. Porast cene osnovnih životnih namirnica je osetan, ali i rizik od gubitka poslova.

U prvoj sedmici nakon invazije na Ukrajinu, došlo je do porasta cena u ruskim prodavnicama za 2,2%, najveći porast su doživele cene hrane. Pad vrednosti rublje je naterao trgovce da dignu cene.

Darija (ime izmijenjeno) je u izjavi za BBC istakla kako još nije videla prazne police.

"Hrane neće nestati, ali će postati skuplja. Koliko skuplje, ne mogu zamisliti, strah me čak i misliti o tome", rekla je ova stanovnica Moskve.

Jan, stanovnik EU, koji živi i radi u Moskvi je rekao kako namirnice koje je 20. februara naručio za 5.500 rublji, sada koštaju 8.000 rublji. "Cena mleka se gotovo udvostručila", dodao je.

Cene šećera i žitarica su već u februaru bile veće za 20% nego u istom periodu prošle godine. Ruska državna novinska agencija Tass je izvestila kako su se se neki trgovački lanci složili da ograniče rast cena na 5%. Drugi uvode ograničenje na količinu koju je moguće kupiti za brašno, šećer i ulje.

"Kupila sam 4 kilograma kafe, 4 litra suncokretovog ulja i 4 litra maslinovog ulja, takođe i 4 boce viskija", izjavila je Darija dodajući da je naručila tromesećne zalihe leka za visok pritisak jer je već teško doći do određenih lekova.

1 / 4 Foto: Wikipedia, Profimedia

Pavel, predavač na univerzitetu sa ženom i dvoje dece je tragao za kućnim uređajima. Kaže kako su na prvi dan početka rata cene skočile za 30%. Uspeo je kupiti frižider, šporet, mašinu za veš, kuvalo i naručiti krevet i kredenac iz IKEA, dan pre nego je zatvorena.

Za Ruse je posebno simboličko značenje imalo zatvaranje 847 restorana McDonaldsa. McDonalds je jedna od prvih zapadnih kompanija koja je otvorena u Sovetskom savezu. U satima po objavi zatvaranja McDonaldsa stvorili su se kilometarski redovi ispred restorana, a cene su bile deset puta veće od normalnih.

Darija smatra da je predsednik Vladimir Putin kriv za sankcije, ali većina Rusa informacije dobija samo iz državnih medija te za sankcije optužuju zapad iskazujući podršku predsedniku.

(Espreso / klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.