FINSKI NUKLEARNI REAKTOR OIKILUOTO 3 PUŠTEN U POGON
Finska, Foto: AP/Heikki Saukkomaa

probni rad

FINSKI NUKLEARNI REAKTOR OIKILUOTO 3 PUŠTEN U POGON

Prva nova nuklearna elektrana u Finskoj u poslednje četiri decenije i prva u Evropi u poslednjih 15 godina, nuklearna elektrana OL3, dugo je bila opterećena bremenom tehnoloških problema koji su, u jednom trenutku, čak postali predmet tužbi.

Objavljeno:

Finski nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), čije je puštanje u pogon dugo odlagano, počeo je danas sa probnom proizvodnjim električne energije, saopšteno je iz kompanije TVO koja rukovodi operativnim radom u postrojenju.

Reaktor Olkiluoto 3 isporučivaće u startu ograničene količine struje u nacionalnu distributivnu mrežu, ali očekuje se da će u dogledno vreme rad ovog reaktora punim kapacitetom smanjiti potrebu za uvozom električne energije i doprineti smanjenju cena struje, preneo je Rojters. Prva nova nuklearna elektrana u Finskoj u poslednje četiri decenije i prva u Evropi u poslednjih 15 godina, nuklearna elektrana OL3, dugo je bila opterećena bremenom tehnoloških problema koji su, u jednom trenutku, čak postali predmet tužbi. OL3 će probno proizvoditi oko 0,1 gigavata, što je mali deo ukupnog kapaciteta, sa postupnim povećanjem proizvodnje do punog proizvodnog kapaciteta krajem jula. - OL3 značajno poboljšava električnu samodovoljnost Finske i pomaže u postizanju ciljeva zacrtanih strategijom očuvanja životne okoline - izjavio je rukovodilac pogona Teolisuden Voima. Kada bude potpuno operativna nukilearka, OL3 bi trebalo da podmiri oko 14 odsto potražnje za električnom energijom u Finskoj i tako smanji potrebu za uvozom iz Rusije, Švedske i Norveške.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.