RUSI TVRDE DA JE DRON KAO U ZAGREBU, SRUŠEN I NA KRIMU! Ukrajina odgovara: To je laž!
Dron, Foto: Profimedia, Printscreen

letelica

RUSI TVRDE DA JE DRON KAO U ZAGREBU, SRUŠEN I NA KRIMU! Ukrajina odgovara: To je laž!

"Ranije danas, hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da je iz Ukrajine lansiran dron koji se noću srušio u Zagrebu"

Objavljeno: 14:43h

Ruska državna novinska agencija javila je da su se juče srušila dva ukrajinska drona istog tipa Tu-141.

„Prvi od njih pao je u blizini grada Krasnoperekopska (Republika Krim), a drugi u Zagrebu (Hrvatska), preletevši više od 700 kilometara“, rekao je izvor za Tass.

On je objasnio da je ovaj dron „u suštini mala mlazna letelica sposobna da ponese prilično ozbiljno opterećenje bombom, do jedne tone“. Prema njegovim rečima, oba uređaja su izvela „probne letove” do Krima, ali je jedan od njih skrenuo sa kursa i odleteo u hrvatsku prestonicu.

„Delove ukrajinskog drona tipa Tu-141 otkrili su ruski graničari 11. marta u 10.35 na 17,6 km od državne granice i 8,5 km od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje“, rekao je izvor.

"Ranije danas, hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da je iz Ukrajine lansiran dron koji se noću srušio u Zagrebu. Izrazio je iznenađenje da je starinska letelica provela više od sat vremena na nebu iznad zemalja članica NATO-a, a da niko nije "Prema predsedniku, incident se istražuje", dodala je agencija.

Ukrajina: Dron nije srušen nad Krimom

Ukrajinska Državna agencija za posebne komunikacije i informiranje reagovala je na ovu objavu Rusije i tvrdi da je reč o lažnoj vesti.

"Još jedna lažna vest. Ukrajinska bespilotna letelica nije oborena iznad Krima. Ruski propagandni mediji počeli su da šire fotografije navodnog ukrajinskog Tu-141 Striž iznad Krima. Međutim, to je laž", piše ukrajinska agencija.

Dok je glavno pitanje čiji dron se srušio u Zagrebu, polemike se uglavnom vode na društvenim mrežama jer se zvaničnici veoma šturo oglašavaju o ovom incidentu, a obe strane - i ruska i ukrajinska poriču da je dron njihov.

Međutim, upravo na društvenim mrežama, samo par dana pre incidenta u Zagrebu, osvanule su fotografije srušenog drona za koji se tvrdi da je ukrajinski Tu-141, zaostao iz sovjetskog vremena, a koji su oborile ruske snage 8.marta.

Zoran Milanović
Zoran Milanovićfoto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.