OGLASIO SE NATO POVODOM PADA OBJEKTA U ZAGREBU: Da li je moguće da su ovo rekli?
Ilustracija, Foto: Profimedia

AU!

OGLASIO SE NATO POVODOM PADA OBJEKTA U ZAGREBU: Da li je moguće da su ovo rekli?

Podsetimo, u Zagrebu je sinoć pala bespilotna letelica na područje u neposrednoj blizini Studentskog doma Stepan Radić, iza sebe ostavila je veliki krater

Objavljeno: 15:44h

I naši i strani stručnjaci kritikovali su NATO zbog velike greške, naime tvrde da nitko nije uočio leteći objekt koji se na kraju srušio u Zagrebu.

- NATO-ova vazdušna i protivraketna obrana pratila je putanju leta objekta koji se naknadno srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti objavile su da istražuju ovaj incident - rekli su iz NATO-a dopisniku Večernjeg lista.

Slavni borbeni pilot Ivan Selak bez dlake na jeziku za RTL.hr je komentarisao pad bespilotne letelice u Zagrebu:

"Ovo je smešno, bespilotna letelica prošla je 900 kilometara NATO prostora i niko nije reagovao!"

Podsetimo, u Zagrebu je sinoć pala bespilotna letelica na područje u neposrednoj blizini Studentskog doma Stepan Radić, iza sebe ostavila je veliki krater, porazbijane automobile, a otvorila su se i dva padobrana koja su pala na obližnje područje.

Borbeni pilot Ivan Selak kaže da prema slikama padobrana, verovatno reč o ukrajinskoj bespilotnoj letelici Tu-141, ali da se to ne zna dok nema službene potvrde.

"To je mašina, nije mala stvar, morala je preleteti najmanje 80 kilometara našeg prostora, i preko Mađarske barem 750 kilometara, sve zajedno možda i do 900 kilometara. Pretpostavljam da se radi o bespilotnoj letelici Tu-141, video sam slike padobrana koji su karakteristični upravo za tu letelicu.

Hrvatska
foto: Twitter

To nije mala letelica, ona je dugačka kao avioni MiG ili F16, dugačka je oko 14, metara, ali je uska i prilično brza. Ima brzinu lovačkog aviona, apsolutno je vidljiva u vazduhu jer njena tehnologija nije ista kao današnje letelice. Ona je morala biti detektovana i praćena", kaže Selak.

Prema njegovu mišljenju, ako se zaista potvrdi da se radilo o ukrajinskoj bespilotnoj letelici, onda je ona do nas "zalutala".

Špijunska letelica?

"Verovatno je dolutala. Letelica ovog tipa može se pretprogramirati, ranije pohraniti (podaci o njenom cilju op-a), onda ona odleti, izvrši svoj zadatak i vrati se. Ona na sebi ima osmatračku opremu, špijunsku. Nije to ratna letelica. Na sebi ima opremu za prisluškivanje, fotografiranje, snimanje. Kad napravi posao, vrati se nazad.

Na sebi ima sastav navođenja, ili je vi navodite ili se sama navodi. Ali sastav može otkazati i ona potom leti sve dok ne izgubi gorivo. Čini se kako se to i dogodilo jer prema slikama s mesta pada vidi se da nije gorelo. Da je imala još goriva, to bi bio gorelo. Ovde toga nema i verovatno je ostala mala količina goriva zbog kojeg se osetio karakteristični miris", kaže naš sagovornik.

Ponovio je, ako se potvrdi da se radi o ukrajinskom tipu bespilotne letelice, onda ona nije borbena, nego špijunska.

Hrvatska
foto: Twitter

Na pitanje, treba li nas uznemiriti to da je takva letelica došla iz smera Ukrajine moguće preko Mađarske sve do Hrvatske, kaže da 'da', ali još više da je to za njega smešno.

"To je problem zaštite NATO prostora, naravno da je to i naš problem, ali prvo NATO-a jer je neidentificirana letelica prešla NATO prostor od 900 kilometara, a da niko nije reagirao. Pala je na glavni grad! Postavlja se pitanje: Ljudi šta radite? Pratite, vidite, dižite avione, reagujte, imate neidentifikovanu letelicu koja, k tome, brzo leti", kaže Selak.

Nastavlja u istom tonu: "Ne da su sustavi zakazali, ovo je smešno... Letelica koja je pala u svom krajnjem dometu i to baš na glavni grad? Hvala Bogu da nije pala na studentski dom, ovo je strašno."

(Espreso/Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.