NOVA NAREDBA: EU traži da Google “zada udarac” ruskim medijima
Google, Foto: Profimedia

promena

NOVA NAREDBA: EU traži da Google “zada udarac” ruskim medijima

U pismu se takođe navodi da se naredba odnosi i na “postove pojedinaca koji reprodukuju sadržaj RT-a i Sputnjika”

Objavljeno:

Evropska komisija poslala je Google-u zahtev da ukloni rezultate ruskih državnih medija, odnosno RT-a i Sputnjika, iz pretrage u zemljama unutar EU. Kako piše The Washington Post, Google je objavio pismo zvaničnika EU u bazu podataka vladinih zahteva.

U njemu zvaničnici objašnjavaju kako se zvanična naredba Komisije da se zabrani emitovanje RT i Sputnjika u Evropskoj uniji odnosi i na pretraživače i internet kompanije.

U pismu koje je Google objavio, zvaničnici su objasnili da pregledači igraju glavnu ulogu u širenju sadržaja i da bi, ako kompanija ne ukloni te medije, to značajno olakšalo pristup javnosti tim sadržajima.

EU
EUfoto: Profimedia

Google nije odgovorio na Post-ov zahtev za komentar, ali ova publikacija kaže da pretraga sprovedena unutar EU nije prikazivala linkove za RT. Međutim, Engadget kaže da su se RT linkovi prikazivali kada su ih tražili u Austriji i Francuskoj.

U pismu se takođe navodi da se naredba odnosi i na “postove pojedinaca koji reprodukuju sadržaj RT-a i Sputnjika” — na primer, snimke ekrana članaka sa tih medija — i da društvene mreže moraju da izbrišu te objave ako budu objavljene.

Međutim, kako navodi The Washington Post, stvarni zakon o sankcijama ne definiše zahtev na način na koji je napisan u pismu, tako da bi tumačenje zvaničnika moglo da se ospori na sudu.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.