INFLACIJA SE NE ŠALI! Cene u Americi nisu bile veće u poslednjih 40 GODINA
Ilustracija, Foto: Profimedia

inflacija

INFLACIJA SE NE ŠALI! Cene u Americi nisu bile veće u poslednjih 40 GODINA

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su da će opšta inflacija porasti za 7,8 procenata međugodišnje, a mesečna za 0,7 odsto

Objavljeno: 19:51h

Inflacija u Sjedinjenim Državama je porasla za 7,9 posto u februaru na godišnjem nivou, objavila je danas Kancelarija za statistiku Ministarstva rada.

To je najveće ubrzanje stope rasta potrošačkih cena od januara 1982. godine, kada se američka ekonomija suočila sa dvostrukom pretnjom - usponom inflacije i smanjenjem ekonomskog rasta, izveštava CNBC.

Na mesečnom nivou, rast potrošačkih cena u februaru je iznosio 0,8 procenata.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su da će opšta inflacija porasti za 7,8 procenata međugodišnje, a mesečna za 0,7 odsto.

Cene hrane su porasle za 1,0 posto u odnosu na januar, dok su cene energije predvodile s poskupljenjem od 3,5 procenata i doprinele sa oko jednom trećinom ukupnom rastu inflacije.

1 / 5 Foto: Profimedia

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je za 6,4 odsto međugodišnje, što je njen najviši nivo od avgusta 1982. Na mesečnom nivou, bazna inflacija je zabeležila rast od 0,5 procenata.

Bonus video:

01:43

Aleksandar Vučić u Koceljevi

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.