ŠTA JE PROJEKAT UP-4? Najozbiljnija OPTUŽBA Rusije do sada, ovo je veoma ZABRINJAVAJUĆE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ALARMANTNO

ŠTA JE PROJEKAT UP-4? Najozbiljnija OPTUŽBA Rusije do sada, ovo je veoma ZABRINJAVAJUĆE!

Jedan od dokumenata potvrđuje da se sva ozbiljna istraživanja visokog rizika sprovode pod direktnim nadzorom specijalista iz SAD - saopštio je ruski vojni resor

Objavljeno: 14:55h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su postali poznati detalji projekta UP-4, koji je realizovan uz učešće laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, a projektovan je za period do 2020. godine.

Kako navodi Ministarstvo, a za čije tvrdnje ne postoje dokazi, svrha projekta bila je proučavanje mogućnosti širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica, uključujući visokopatogeni grip H5N1, čija smrtnost za ljude dostiže 50 posto, kao i Njukastl bolesti.

Navodno su identifikovane najmanje dve vrste ptica selica, čije rute prolaze uglavnom kroz Rusiju, a sažete su i informacije o migracionim rutama kroz zemlje istočne Evrope, navodi se u izveštaju.

- Od svih metoda koje su razvijene u SAD za destabilizaciju epidemiološke situacije, ova je jedna od najnepromišljenijih i najneodgovornijih, jer ne dozvoljava da se kontroliše dalji razvoj situacije - navodi se u izveštaju Ministarstva.

Da podsetimo, nakon ruskih navoda da u Ukrajini postoje biolaboratorije za proizvodnju biološkog oružja, u koje je navodno uključen i Pentagon, oglasile su se i SAD, koje su ove optužbe nazvale smešnim i neistinitim.

Pentagon
foto: Profimedia

Ipak, rusko ministarstvo je danas nastavilo da iznosi optužbe i navelo da se razvijao i projekat R-781, gde se slepi miševi smatraju nosiocima potencijalnih agenasa biološkog oružja.

Ministarstvo odbrane Rusije ističe da materijali o projektu UP-8 za proučavanje virusa krimsko-kongoanske hemoragijske groznice i hantavirusa u Ukrajini opovrgavaju javnu tvrdnju SAD da samo ukrajinski naučnici rade u biolaboratorijama Pentagona u Ukrajini bez intervencije američkih biologa.

- Jedan od dokumenata potvrđuje da se sva ozbiljna istraživanja visokog rizika sprovode pod direktnim nadzorom specijalista iz SAD - saopštio je ruski vojni resor.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je "potvrđena činjenica direktnog plaćanja Pentagona za učešće u istraživanju".

- Skromne, po američkim standardima, plate su vredne pažnje - to ukazuje na nisku procenu profesionalizma ukrajinskih specijalista - saopštilo je odeljenje.

Dokumenti, kako navodi rusko ministarstvo, sadrže predloge za proširenje vojno-biološkog programa SAD na teritoriji Ukrajine.

- Tako su pronađeni dokazi o nastavku završenih bioloških projekata UP-2, UP-9, UP-10, usmerenih na proučavanje uzročnika antraksa i afričke svinjske kuge - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je Pentagon zainteresovan i za insekte prenosioce opasnih zaraza.

- Analiza dokumenata potvrđuje podatak da je više od 140 kontejnera sa ektoparazitima slepih miševa - buvama i krpeljima - prebačeno iz biološke laboratorije u Harkovu u inostranstvo. Slično istraživanje je 1940-ih godina na razvoju komponenti biološkog oružja sproveo japanski odred 731, čiji su pripadnici nakon toga pobegli u SAD od krivičnog gonjenja za ratne zločine - navodi Ministarstvo.

1 / 9 Foto: Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da sa "velikim stepenom verovatnoće mogu da kažu da je jedan od zadataka SAD i njihovih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno utiču na različite etničke grupe stanovništva".

Agencija je navela da su predstavnici zapadnih zemalja oprezni u vezi sa transferom svojih biomaterijala, ali dokumenti potvrđuju brojne slučajeve prenosa biouzoraka ukrajinskih državljana u inostranstvo.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Amerikanci su već uspeli da evakuišu većinu dokumentacije iz laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, uključujući baze podataka, biomaterijale i opremu, u Lavovski istraživački institut za epidemiologiju i higijenu i američki konzulat u Lavovu.

- Ne isključuje se mogućnost da će deo kolekcije biti preseljen u Poljsku - zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Treba naglasiti da za sada ne postoje dokazi koji potvrđuju ruske navode o gorenavedenim projektima u Ukrajini, dok se Kijev još uvek nije oglasio ovim povodom.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.