OVA KRIPTOVALUTA PONOVO RASTE: Nezapamćen SKOK na tržištu!
Bitkoin, Foto: Promo

SKOK

OVA KRIPTOVALUTA PONOVO RASTE: Nezapamćen SKOK na tržištu!

Iako je bitkoin u međuvremenu blago oslabio, trenutna zbivanja mogu biti prekretnica za investitore i zagovornike tražene digitalne valute

Objavljeno:

Dok svet nastavlja da se bori sa aktuelnom krizom i da polemiše o tome da li je bitkoin otporan na inflatorne pritiske, tj. da li je novo sigurno utočište za investitore - ova kriptovaluta ponovo raste.

Beleži skok od 10% i u jednom momentu je vredela 42.400 dolara, a sada je na nivou od 39.000 dolara po novčiću (prema podacima coinmarketcap.com). Dakle, u međuvremenu jeste došlo do pada, ali bi odluka SAD o kripto tržištu zaista mogla biti prekretnica za decentralizovan finansijski sistem.

Bitkoin i ostale kriptovalute su značajno porasle nakon što je američko ministarstvo finansija objavilo detalje izvršne uredbe Džoa Bajdena, prema kojoj digitalna imovina i kripto tržište dobijaju podršku vlasti.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podsećamo, Amerika uvodi digitalni dolar i istovremeno brani uvoz ruskih energenata.

Blumberg, ipak, napominje da SAD trenutno nemaju okvir za razvoj i regulisanje kriptovaluta. Kripto berza Coinbase je u 2021. poručila vladajućima da su potrebne nove regulative kojima će se nadgledati tržište digitalne imovine.

Ministarka finansija Dženet Jelen je opsežnu američku reviziju kripto tržišta nazvala "istorijskom", što je i objavljeno na sajtu ministarstva, ali je kasnije uklonjeno uz objašnjenje da se trenutno "uspostavlja prava ravnoteža između podsticanja inovacija i rešavanja potencijalnih rizika".

U svakom slučaju, bitkoin ostaje u usponu od 33.000 do 48.000 dolara, kako se trguje njime većim delom ove godine. S obzirom da je lani bitkoin dostizao vrednost od oko 60.000 dolara, ovaj iznos deluje kao mali, ali, ono što je ulagačima možda bitnije trenutno - jeste regulisanje digitalnog novca.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.