BNP Pariba iskljucila zaposlene u Rusiji iz svog IT sistema
Ruska zastava, Foto: Profimedia

doneli odluku

BNP Pariba iskljucila zaposlene u Rusiji iz svog IT sistema

Kremlj je više puta isticao da ruska država nema nikakve veze sa hakovanjem protiv drugih zemalja, dodaje Rojters

Objavljeno:

Najveća francuska banka BNP Pariba isključila je svije zaposlene u Rusiji iz bančinog internog kompjuterskog sistema da bi, kako kaže, ojačala odbranu od bilo kakvog potencijalnog sajber napada, rekao je Rojtersu izvor koji je direktno upoznat s tim.

Ovaj francuski zajmodavac, koji važi za prvu veliku banku koja je izbacila zaposlene u Moskvi iz svoje IT mreže, takođe je proglasila stanje visoke pripravnosti za osoblje na drugim lokacijama vezano za sajber pretnje koje dolaze iz Rusije, prema internom dopisu u koji uvid imala britanska agencija.

Ovaj potez, koji ima za cilj da zaštiti banku od sajber kriminalaca koji bi mogli da iskoriste lokalnu mrežu kao pristupnu tačku za hakovanje, istovremeno dodatno udaljava njene sve manje ruske operacije od ostatka grupe, ocenjuje se u tekstu.

BNP Pariba je podigla uzbunu krajem februara nakon što su finansijski regulatori, uključujući Evropsku centralnu banku, upozorili na pretnju hakovanja kao moguću rusku odmazdu zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu.

Kremlj je više puta isticao da ruska država nema nikakve veze sa hakovanjem protiv drugih zemalja, dodaje Rojters.

Banka Pariba zapošljava nešto manje od 500 ljudi u Rusiji, što je šačica u odnosu na njenih više od 190.000 zaposlenih širom sveta, i postepeno smanjuje svoje prisustvo u toj zemlji.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.