DA LI STE ČULI ZA EDVARDA MODREJKA? Englez sa 2 LICA je imao TRAGIČNU SUDBINU, ubio se u 23. godini! (VIDEO)
Edvard Majk, Foto: YOUTUBE PRINTSCREEN

URBANA LEGENDA

DA LI STE ČULI ZA EDVARDA MODREJKA? Englez sa 2 LICA je imao TRAGIČNU SUDBINU, ubio se u 23. godini! (VIDEO)

Za razliku od profesora Kvirela, izmišljenog lika iz serije knjiga o Hariju Poteru, druga Edvardova glava nije mogla da govori. Međutim, post tvrdi da je neminovno da je drugo lice bilo u stanju da "se smeje, plače i da proizvodi čudne zvuke"

Objavljeno:

Mediji širom sveta već godinama izveštavaju o izvesnom Edvardu Modrejku, Englezu koji je živeo u 19. veku, a koji je rođen sa specifičnom anomalijom - drugim licem na potiljku.

Priča je ponovo dobila na značaju kada je Fejsbuk stranica "Pictures In History", koju prati tri miliona ljudi, nedavno objavila fotografiju na kojoj je, navodno, prikazana upravo Edvardova lobanja.

Za razliku od profesora Kvirela, izmišljenog lika iz serije knjiga o Hariju Poteru, druga Edvardova glava nije mogla da govori. Međutim, post tvrdi da je neminovno da je drugo lice bilo u stanju da "se smeje, plače i da proizvodi čudne zvuke".

Post takođe tvrdi da Edvard više nije mogao da izdrži i da je u 23. godini života počinio samoubistvo.

Fotografija zapravo nije nikakva novost, u pitanju je samo malo izmenjena verzija urbane legende.

Prva, široko rasprostranjena verzija ove priče potiče iz časopisa "Anomalije i kurioziteti medicine", iz oktobra 1896. godine.

"Na poleđini glave bilo je još jedno lice, lice prelepe devojke", navodi se u tekstu.

Međutim, nakon detaljne analize, Muzej obmana (Museum of Hoaxes) je došao do otkrića da je tekst iz medicinskog časopisa kopija članka iz časopisa "The Boston Sunday Post", koji je takođe u to vreme pisao o ženi koja je polu čovek, polu kraba, kao i o pauku veličine čoveka.

Bez drugih izvora koji opisuju Mordrejka, a kamoli medicinskih dokaza, oni zaključuju da je Edvard zapravo plod mašte kolumniste i pisca naučne fantastike, Čarlsa Lotina Hildreta, koji je zaslužan za brojne obmane u to vreme.

Takođe, fotografija lobanje iz pomenutog posta je zapravo skulptura umetnika Evarta Šindlera koju ju je napravio inspirisan legendom o Edvardu Mordrejku, piše Iflscience.

(Espreso / Nacionalna geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.