DANAS PREDSEDNIČKI IZBORI U JUŽNOJ KOREJI: Neizvesna trka, učestvuje 14 kandidata
Južna Koreja, Foto: EPA / KIM HEE-CHUL

NEIZVESNO

DANAS PREDSEDNIČKI IZBORI U JUŽNOJ KOREJI: Neizvesna trka, učestvuje 14 kandidata

Većina predizbornih prognoza predviđa neizvesnu bitku i tesan rezultat, a pobednik bi trebalo da stupi na dužnost 10. maja

Objavljeno:

Oko 44 miliona stanovnika Južne Koreje danas glasa na izborima za predsednika države, a u izbornoj trci učestvuje 14 kandidata.

Pobednik će se suočiti sa sve većim izazovima, uključujući suočavanje sa najgorim talasom infekcija kovid-19 u Južnoj Koreji, produbljivanjem nejednakosti i rastućim cenama stanova koji su opteretili četvrtu po veličini ekonomiju Azije, a kao i uvek prisutnom pretnjom zbog ponašanja Severne Koreje, prenosi Rojters.

Kako se navodi, kampanju za predsedničke izbore u Južnoj Koreji obeležila su obećanja o oživljavanju ekonomskog rasta, zapošljavanju i izgradnji stanova, prepirke o rodnoj ravnopravnosti, kao i polemike o stavu prema raketnim probama i naoružavanju Severne Koreje.

Novi predsednik se bira između 14 kandidata, ali je fokus, prema predizbornim istraživanjima, na tesnoj trci između Li Džae Mjunga, koga je predložila vladajuća Demokratska partija, i Jun Suk Jola, iz najveće opozicone konzervativne Partije snage naroda.

Većina predizbornih prognoza predviđa neizvesnu bitku i tesan rezultat, a pobednik bi trebalo da stupi na dužnost 10. maja.

Po južnokorejskom ustavu, ista osoba može biti izabrana za predsednika samo jednom, tako da sadašnji predsednik Mun Dže-in, nije mogao da se kandiduje za još jedan petogodišnji mandat, navodi Rojters.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.