Severna Makedonija olabavila antikovid mere, ukinuta odluka o oslobađanju trudnica radnih obaveza
Covid 19, Foto: Profimedia

ukidanje mera

Severna Makedonija olabavila antikovid mere, ukinuta odluka o oslobađanju trudnica radnih obaveza

Prihvaćen je predlog Komisije za zarazne bolesti o ukidanju obaveze posedovanja kovid 19 sertifikata za ulazak u trgovinske centre, ali je ostala obaveza nošenja maski u tim objektima.

Objavljeno:

Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da ukine obavezu posedovanja kovid 19 sertifikata za ulazak u trgovinske centre i za izlazak iz zemlje, kao i jednu od prvih antikovid mera - o oslobadjanju zaposlenih trudnica radnih obaveza.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako je saopšteno sa 23. sednice vlade, prihvaćen je predlog Komisije za zarazne bolesti o ukidanju obaveze posedovanja kovid 19 sertifikata za ulazak u trgovinske centre, ali je ostala obaveza nošenja maski u tim objektima.

"Obaveza posedovanjakovid sertifikata ostaje i za ulazak u ugostiteljske objekte u kojima se služi hrana/piće koji su u sastavu trgovinskih centara/molova", navodi se u saopštenju.

Vlada Dimitrea Kovačevskog je prihvatila i predlog da sertifikat za preležani kovid, umesto dosadašnjih 45 dana, traje 180 dana, odnosno šest meseci, od datuma pozitivnog PCR testa.

Po preporuci Komisije za zarazne bolesti ukinuta je odluka sa početka pandemije da se trudne žene oslobadjaju radnih obaveza sa fizičkim prisustvom na radnom mestu i time je prihvatila i preporuku da se trudnice vakcinišu.

Vlada u Skoplju je donela odluku o ukidanju zahteva za obavezan kovid-19 sertifikat za izlazak iz Severne Makedonije, dok je ostala obaveza posedovanja tog sertifikata za ulazak u ovu državu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.