Ustavni sud Severne Makedonije odbacio incijativu za ukidanje kovid sertifikata
Ilustracija, Foto: Profimedia

ODBAČENO

Ustavni sud Severne Makedonije odbacio incijativu za ukidanje kovid sertifikata

Ustav garantuje da su svi jednaki u svojim pravima i slobodama i slobodno kretanje na tertoriji cele države, a odluka Vlade Severne Makedonije derogira to pravo za nevakcinisane građane

Objavljeno:

Ustavni sud Severne Makedonije danas je odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti zabrane ulaska u određene objekte građanima koji nemaju kovid sertifikate.

Vlada u Skoplju je polovinom avgusta prošle godine, da bi sprečila širenje korona virisa, uvela obavezu posedovanja potvrdje o vakcinaciji ili o preležanom kovidu za ulazak u tržne centre, kafiće, restorane ili noćne klubove, kao i sve vrste proslava, koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske dogadjaje.

Podnosilac inicijative za ocenu ustavnosti te odluke, Nikolče Maručevski, je, kako su preneli mediji, naveo da je u odluci vlasti o kovid sertifikatima za punoletne gradjane sporno to što ograničava kretanje onima koji ne poseduju neku od traženih potvrda vezane za kovid 19.

Kako je istakao u incijativi, Ustav garantuje da su svi jednaki u svojim pravima i slobodama i slobodno kretanje na tertoriji cele države, a odluka Vlade Severne Makedonije derogira to pravo za nevakcinisane građane.

Medjutim, sutkinja-izvestiteljka Vangelina Markudova je rekla da su navodi u toj incijativi neosnovani, jer je odluka vlasti u uvidjenju kovid sertifikata razumna, da je doneta zbog opšteg dobra u vreme pandemije i na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.