Kovačevski predložio novu vladu Severne Makedonije
Dimitar Kovačevski, Foto: Printscreen/Youtube

SASTAVLJANJE VLADE

Kovačevski predložio novu vladu Severne Makedonije

On je rekao da će novu vladu činiti ministri SDSM, DUI, LDP i Alternative u skladu sa preuzetim obavezama i programom vlade

Objavljeno:

Mandatar Dimitar Kovačevski saopštio je danas predlog članova nove makedonske vlade i program njenog rada, čiji će fokus biti bavljenje energetskom krizom, održavanjem životnog standarda, ekonomijom i realizacijom nekih velikih infrastrukturnih projekata.

On je rekao da će novu vladu činiti ministri SDSM, DUI, LDP i Alternative u skladu sa preuzetim obavezama i programom vlade.

Na pitanje zašto je zadržao neke ministre, a nije predložio potpuno novu vladu, Kovačevski je rekao da je, kada je reč o ministrima SDSM-a, ranije već izjavio da će pridržavati principa ispunjavanja obaveza, kapaciteta ličnosti i performansi kandidovanja za pojedine resora, te zato i dolazi do kandidovanja novih i rotiranja starih ministara koji su se pokazali efikasnim u vođenju određenog resora.

Kovačevski je rekao da je odluku da pojedini ministri ostanu u pojedinim resorima doneo na osnovu analiza koje su pokazale da je u tim resorima postignut dobar učinak, da je postignut standard i da je na visokom niovu realizovan deo operativnih i deo kapitalnih investicija, prenelis u makedonski mediji.

Prema njegovim rečima, neki od starih ministara nisu uključeni u novi kabinet po njihovom izboru, a ne zbog nezadovoljstva njihovim radom, jer se, kako je rekao, nakon ostavke Zorana Zaeva ne vide u novom vladinom timu.

Dodao je da su neki od tih ministara odlučili da svoje karijere usmere u drugom pravcu.

Kočevski je predložio četiri ministra bez portfelja, jedno više u odnosu na prethodnu vladi i ono će se baviti dijasporom.

Među onima koji odlaze su ministarka odbrane Radmila Šekerinska, ministar spoljnih i evropskih poslova Nikola Dimitrov, zdravlja Venko Filipče i rad i socijalna pitanja Mila Carovska.

U novoj vladi albanska partija DUI će imati šest ministara, Alternativa tri, a ostalih 12, uključcujući Kočevskog iz koalicije SDSM.

Prema predlogu mandatara, u novoj vladi će biti Slavica Grkovska koja preuzima funkciju potpredsednice vlade za borbu protiv korupcije, Ljupče Nikolovski se vraća u resor poljoprivrede, na mesto ministra odbrane dolazi Slavjanka Petrovska, Ministarstvo prosvete ppreuzeće Jeton Šakiri iz DUI, a mesto ministra zdravlja pripalo je Alternativi koja je izabrala Bakima Saljija. Džemail Cupi je predložen za ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu.

Bojan Maričić će biti potpredsednik vlade za evropska pitanja, a ministarstvo pravde će preuzeti Nikola Tupančevski, dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta UKIM-a u Skoplju, koji u vladu ulazi sa liste SDSM-a, ali kao vanstranacka licnost.

Osim Šakirija koji će preuzeti obrazovanje, DUI je zadržala svoje ministre na istim pozicijama Artana Grubija (prvi potpredsednik vlade – politicki sistem), Krešnika Bektešija (ekonomija), Bujara Osmanija (spoljnih poslova), Naser Nuredini (ekologija) i Fatmir Besimi (finansije).

Predsednik LDP-a Goran Milevski ostaje ministar lokalne samouprave.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.