ZAEV NA BLEDSKOM FORUMU: Evropa je naša porodica i očekuje se da prihvati Severnu Makedoniju
Zoran Zaev, Foto: EPA

U SRCU KONTINENTA

ZAEV NA BLEDSKOM FORUMU: Evropa je naša porodica i očekuje se da prihvati Severnu Makedoniju

Skoplje je sprovelo sve reforme predvidjene u pristupnoj fazi za članstvo u EU, kao i sve kriterijume utvrdjene procedure proširenja, podsećajući da ima 12 preporuka i konačnu preporuku Evropske komisije Evropskom savetu da može da počne pregovore

Objavljeno:

Evropa je naša porodica i očekivano je da porodica prihvati Severnu Makedoniju, koja je u srcu kontineta, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Na liderskom panelu na Bledskom strateškom forumu, on je istakao da za Severnu Makedoniju Evropska unija nema alternativu.

"Sitacija sa Severnom Makedonijom je kao kad neko želi da bude prihvaćen od neke porodice kojoj oduvek pripada, a Evropa je naša jedina porodica. Mi ćemo produžiti dalje da bi ostvarili naše opredeljenje da postanemo sledeća članica EU, za šta ne postoji alternativa", rekao je Zaev.

Kako je prenela pres služba vlade u Skoplju, Zaev je podsetio da je Severna Makedonija već 16,5 godina zemlja kandidat i da je Dogovor o stabilizaciji i asocijaciji potpsala 2001, posle Slovenije, a pre Hrvatske.

Prema njegovim rečima, Skoplje je sprovelo sve reforme predvidjene u pristupnoj fazi za članstvo u EU, kao i sve kriterijume utvrdjene procedure proširenja, podsećajući da ima 12 preporuka i konačnu preporuku Evropske komisije Evropskom savetu da može da počne pregovore.

"Imamo odlične odnose sa susedima i rešili smo otovrena pitanja, čime su nam se otvorila vrata da budemo 30. članica NATO. Imamo funkcionalno multietničko društvo, koje je dobilo sva priznanja i prepoznaje se kao model i primer za druge i nadam se da ćemo konačno da započnemo pregovore po poglavljima za članstvo u EU", rekao je premijer Severne Makedonije. ; Zaev je na Bledskom forumu govorio i o incijativi "Otvoreni Balkan" za koju je rekao da je incijativa posvećena saradnji zemalja regiona da bi postigle evropski standard kvalitetnog života za gradjane i održanju motivacije za ostvarenje članstva u EU.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.