BALKAN VIŠE NIJE TEMPIRANA BOMBA! Zoran Zaev o odnosu sa regionom!
Zoran Zaev, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

DIPLOMATIJA

BALKAN VIŠE NIJE TEMPIRANA BOMBA! Zoran Zaev o odnosu sa regionom!

Kako je poručeno na samitu, ako se prevaziđu slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između naših zemalja

Objavljeno:

Balkan više nije tempirana bomba, već simbol prijateljstva, a regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" stvara mogućnosti da sada mnogo toga uradimo i sami u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, poručio je u ekskluzivnom intervju za Tanjug TV premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev ističe da kada to kaže govori istim mislima govori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom i dodahe da veruje da će u predstojećem periodu, i pored negativnih reakcija koje dolaze iz Prištine, Sarajeva i Podgorice koje su, po njegovom mišljenju beznačajne, jer su stavovi građana prema analizama koje je video pozitivni,i da se priključe, kako kaže i ostale zemlje, ovoj inicijativi.

" Šta je tu loše ako zajednički delujemo u slučaju požara, poplava ili zemljotresa. Mi trostruko povećavamo naše kapacitete, što znači više spasenih života, kao i zašttićenu imovinu", kaže Zaev.

Na samitu u Skoplju u četvrtak, Mini Šengen je preimenovan u Otvoreni Balkan i potpisani su sporazumi o unapređenju ekonomskih veza, a Zaev kaže da će fokus u narednom periodu biti da granice između Albanije, Srbije i Severne Makedonije rade po principu "Nema zadržavanja, samo kreni".

Kako je poručeno na samitu, ako se prevaziđu slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između naših zemalja.

Balkan
foto: Wikipedia

Zaev naglašava da će to biti otvoreni prostor i da će se na softverski način povezati PDV, tako da će, kaže, ako kamion krene iz Novog Sada za Djevđeliju, svi podaci o PDV-u proći kroz jedan sistem.

"Gubimo jednu milijardu evra čekajući na granicama. Naši sistemi bezbednosti i Ministarstva za unutrašnje poslove imaju odličnu saradnju i međusobno dele poslove o eventualnoj borbi protiv kriminala i korupcije. Zajedno ćemo da investiramo u verovatno najveću fotonaponsku centralu od oko 700 megavati", kaže Zaev.

Ističe, otvorene su mogućnosti za finansiranje projekata koji će direktno da pomažu građane, bez čekanja da se to uradi kroz poglavlja i članstvo u EU.

"Kada krenem iz moje Strumice, pa dok stignem u Beograd, Gornji Milanovac ili Novi Sad, meni će putarine da budu niže za pet odsto, a možda čak i 10 odsto i ovo će važiti za sve Makedonce, Srbe i Albance. Hoteli će takođe da ponude popust od 10 odsto za smeštaj i restorane za građane iz Otvorenog Balkana", poručuje Zaev.

On ističe da se mora raditi na međudržavnim vezama, kao i vezama naših ekonomija, komora, umetnika iz svih oblasti.

"Mislim da ćemo da postignemo odličan uspeh za sve građane. Evropa sa nama radi i pomaže nam, ali dok mi Evropu čekamo, možemo da se evropeiziramo - da Srbija otvori prve klastere preko kojih će da zatvori mnoga svoja poglavlja, kao i dok je i Crna Gora na tom putu, pa Albanija i mi dok čekamo da dobijemo kandidatski status. To je nešto što mi čekamo 16,5 godina", poručuje Zaev.

Kako kaže, istim mislima govori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

"Zato što su nam iskrene namere, možemo samo da se nadopunjavamo. Štaviše, kao udruženi region mnogo će više da nas poštuje Zapadna, Severna i Centralna Evropa jer udruženi možemo da ponudimo veće količine proizvodnje, privučemo veću stopu turizma i ponudimo kvalifikovanu radnu snagu", navodi Zaev.

Kako kaže, fabrike koje imaju interese da investiraju u Vranju, mogu da budu uspešne ako privuku radnu snagu iz Kumanova.

"Kao što postoje fabrike poput "Magne" iz Kanade u Strugi koje trebaju da privuku kadrove i radnike iz Albanije", kaže Zaev.

Međutim, naglašava, potrebno je unaprediti reformske procese, vladavinu prava, sveukupnu slobodu, zdravstvo, školstvo, te regionalnu saradnju.

Cilj je, kaže, da mladi ostanu u svojoj zemlji i navodi benefite koji su do sada postignuti.

Kaže, svaki građanin Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji je oboleo od korone, može besplatno da se leči u sve tri zemlje.

Zatim, potpisani su sporazumi kojim su se unapredili sistemi institucija, a na samitu u četvrtak, potpisan je i dogovor o zajedničkom delovanju i ujedinjenju svih kapaciteta sistema bezbednosti i zaštite od katastrofa.

"Takođe smo potpisali dogovor i memorandume o priznavanju radnih dozvola, te dozvole i memorandume za ubrzavanje međusobnih ekonomskih tranzitnih puteva, sa konačnim ciljem da se ne čeka na granicama, da što brže prolaze kamioni i građani", navodi Zaev.

Sve tri zemlje, kaže, zajedno rade i na stvaranju fonda koji će da motiviše glumce, režisere i scenariste da stvaraju filmove, i to kao ekipa, udruženi.

Pomoći će se i hotelima, dodaje Zaev, a oni će zauzvrat da prime po oko 1.000 dece iz sve tri zemlje, na sedam do deset dana na Kopaoniku, Zlatiboru, Novom Sadu, Ohridu, Dojranu, Draču, Sarandi...

"Sve ovo vodi pozitivnim rezultatima. Sada smo zajedno, mi koji trebamo da služimo građanima i ekonomiji", rekao je premijer Severne Makedonije.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.