TRI UČESNIKA NASILNIH PROTESTA U SKOPLJU OSUĐENA NA PO GODINU DANA ZATVORA: Povređen jedan novinar i 11 policajaca!
Krivični sud u Skoplju, Foto: Profimedia

SLUČAJ PETOSTRUKOG UBISTVA!

TRI UČESNIKA NASILNIH PROTESTA U SKOPLJU OSUĐENA NA PO GODINU DANA ZATVORA: Povređen jedan novinar i 11 policajaca!

Do nasilja na protestu podrške osuđenima u slučaju "Monstrum" došlo je kada su jake policijske snage sa oklopnim vozilima sprečile demonstrante da priđu sudskom kompleksu

Objavljeno:

Krivični sud u Skoplju osudio je danas na po godinu zatvora tri učesnika nasilnih protesta održanih u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva nazvanom "Monstrum".

Na prvom ročištu optuženi Šaban Veseli, Behar Daliti i Besar Kalisi su priznali krivicu i dobili po jednu godinu zatvora, dok će se dvojici koji su se izjasnili kao nevini, Artonu Sadikiju i Fabiju Idriziju, sudjenje produžiti 31. marta. Kako je prenela agencija MIA, za još dvojicu učesnika nasilnih protesta, održanih 26. februara postupak će biti izdvojen - kod jednog zbog lošeg zdravstvenog stanja, a kod drugog jer je nedostupan organima gonjenja.

Na nasilnim protestima u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva nazvanom "Monstrum" povređen je jedan novinar, kao i 11 policajaca.

Skopsko tužilaštvo je 5. marta podiglo optužnice protiv sedam učesnika tih protesta održanih u Skoplju 26. februara tereteći ih da su "bili deo gomile koja je zajedničkim delovanjem počinila nasilje nad policajcima i drugim osobama".

Do nasilja na protestu podrške osuđenima u slučaju "Monstrum" došlo je kada su jake policijske snage sa oklopnim vozilima sprečile demonstrante da priđu sudskom kompleksu, odakle su nameravali da produže i do zgrade parlamenta i vlade u centru Skoplja.

Deo demonstranata je nosio albanske zastave i uzvikivao "Velika Albanija", a pojedini, među kojima su neki imali i fantomke na glavama, bacali su kamenje, behaton ploče i druge tvrde predmete na policajce koji su u suzbijanju protesta upotrebili "šok bombe".

Protesti su organizovani nakon što je u utorak, 23. februara, skopski krivični sud u ponovljenom procesu "Monstrum" osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su poslednjih devet godina u bekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osudjen za pomaganje na devet godina, a Fejzi Aziri na 15 godina.

Sudija Ognjen Stavrev je izričući presudu ocenio je da ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine ne predstavlja "obični krivično-pravni dogadjaj, već monstruozno sadističko ubistvo i likvidaciju dece koja su tek postala punoletna i jednog mladog čoveka".

Bonus video:

02:20

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Đorđe Milićević

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.