LEKARSKA KOMORA SEVERNE MAKEDONIJE TRAŽI DODATNE MERE: U suprotom im preti KOLAPS SISTEMA!
Ozbiljnost situacije, Foto: Zorana Jevtić

apel

LEKARSKA KOMORA SEVERNE MAKEDONIJE TRAŽI DODATNE MERE: U suprotom im preti KOLAPS SISTEMA!

Lekarska komora ističe da podaci Instituta za javno zdravlje Severne Makedonije ukazuju da treći talas virusa uveliko uzima maha i da se dnevno registruje više od 1.000 obolelih

Objavljeno:

Lekarska komora Severne Makedonije pozvala je danas građane da prepoznaju ozbiljnost situacije sa kovidom-19, a državu da uvede dodatne restriktivne mere za sprečavanje širenja pandemije kako bi se izbegao kolaps zdravstvenog sistema.

"Apelujemo na Komisiju za zarazne bolesti da ozbiljno uzme u vid uvođenje dodatnih restriktvnih mera i protokola. Svesni smo da su te mere krajnje nepopularne, ali smatramo da je njihovo usvajanje više nego potrebno zbog održivosti bolničkih kapaciteta i očuvanja javnog zdravlja i zdravstvenih profesionalaca", navela je u saopštenju lekarska komora.

U Severnoj Makdoniji su trenutno kao mere sprečavanja širenja epidemije na snazi ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 21.00, policijski čas od 22.00 do 5.00, zabranja okupljanja više od četri osobe, kao i nošenje maski i držanje distance.

Lekarska komora ističe da podaci Instituta za javno zdravlje Severne Makedonije ukazuju da treći talas virusa uveliko uzima maha i da se dnevno registruje više od 1.000 obolelih, kao i da je samo od 1. marta broj aktvnih slučajeva sa 8.369 porastao na 12.819.

"Paralelno raste i broj pacijenta koji zbog ozbiljnosti zdravstvenog stanja i komplikacija povezanih sa kovidom-19 imaju potrebu za bolničkim lečenjem. Kapaciteti su skoro ispunjeni, svakodnevno tražimo dodatni krevet za teško bolesne", navode iz tog lekarskog udruženja. ; Veliki problem za održavanje zdravstvenog sistema, kako se ističe, predstavlja i smanjenje broja aktivnih zdravstvenih radnika, jer i medju njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji.

"Dodatno se suočavamo i sa premorenošću, jer epidemija traje jako dugo. Veliki deo kadra u kovid centrima radi po sistemu rotacije, a mnogi zdravstveni radnici nisu koristili godišnji odmor", navodi se u saopštenju Lekarske komore Severne Makedonije.

Ističe se i da u uslovima smanjenog broja zdravstvenih radnika i nepostojanja načina da se on u kratkom roku poveća, postaje jasno da manji broj lekara, medicinskih sestri i bolničara treba da se brine za značajno povećan broj pacijenta, što neminovno utiče na kvalitet zdravstvene nege koja se dobija.

"Pozivamo gradjane da prepoznaju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo koja je izazvana širenjem kovida 19 i da zajedničkim doprinosom i delovanjem pomognu lekarima u borbi za zaštitu individualnog i kolektivnog zdravlja, jer je to jedini način da se spreči dalje širenje tog virusa i da se izbegne kolaps zdravstvenog sistema", navodi se u saopštenju Lekarske komore Severne Makedonije.

Bonus video:

00:43

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Aleksandra Tadić Cipka

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.