VLADO UBIJAO ŽENE KOJE SU BILE SLIČNE NJEGOVOJ MAJCI, NOVINAR IMAO POSEBNU METU: Kobna greška ga je KOŠTALA SVEGA..
Vlado Taneski, Foto: Makedonska policija

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO REGION

VLADO UBIJAO ŽENE KOJE SU BILE SLIČNE NJEGOVOJ MAJCI, NOVINAR IMAO POSEBNU METU: Kobna greška ga je KOŠTALA SVEGA..

Tanevski je kao novinar, nakon ubistava žena, razgovarao sa porodicama žrtava i sa službenim licima zaduženim za istragu, a svoje tekstove je slao redakciji za koju je radio

Objavljeno:

Poznati reporter crne hronike Vlado Taneski uvek je imao najbolje informacije i detalje i to sve do 2008., a tada je otkrivena njegova mračna tajna: Vlado je zapravo bio serijski ubica.

Dopisnik makedonskog "Jutarnjeg lista" iz Kičeva uhapšen je 2008. godine nakon što je policija prikupila dokaze da je povezan sa ubistvima Živane Temelkovske (65) i Mitre Simjanovske (65). Tada su pronađeni i dokazi koji upućuju da je okrutni ubica ubio i Ljubicu Ličovskou (56).

Tanevski je kao novinar, nakon ubistava žena, razgovarao sa porodicama žrtava i sa službenim licima zaduženim za istragu, a svoje tekstove je slao redakciji za koju je radio.

Policiju je, međutim, na to da je on ubica navelo što je u tekstovima navodio detalje koje policija i istražni organi nisu izneli u zvaničnim izveštajima.

Tanevski je duži niz godina radio kao novinar i dopisnik nacionalnih listova „Nova Makeodnija“ i „Jutarnji list“. Urednici i kolege prihvatali su tekstove o ubistvima zato što su obilovali detaljima koji su, prema njihovim ocenama, bili „zanimljivi“, ali naravno nisu pretpostavljali da se radi o ubici koji piše tekstove o svojim ubistvima.

Taneski bio je tih i povučen. Kolege su ga znale kao iskusnog profesionalca sa odličnim vezama u policiji i pravosuđu. Supruga ga je smatrala divnim ocem i suprugom.

Vlado Taneski
Vlado Taneskifoto: Makedonska policija

Detalje je mogao da zna samo napadač

Sve tri žene su ubijene na identičan jeziv način - nakon se*sualnog iživljavanja nad njima, Tanevski ih je premlaćivao a zatim davio kablom, a njihova gola tela u najlonskim kesama ostavljao na divljim deponijama. Poslednja je pronađena Živana, čije je telo otkriveno 2007.

Dve godine ranje ubijena je Mitra, a policija je tada i dalje tragala za 78 godina starom ženom koja je nestala 2003. godine, a za koju se sumnjalo da ju je mučio i ubio isti počinilac.

Tanevski je sam skrenuo pažnju policije na sebe kada je u jednom članaka pod naslovom "Serijski ubica u Kičevu" postavio teoriju da je Ljubica Licoska oteta nakon što su joj dvojica prišla s pričom da joj je sin povređen i tako je odvukli u kola. Takođe, pre nego što je i policija dobila nalaze obdukcije, on je napisao da su žrtve ubijene telefonskim kablom.

U jednom tekstu je napisao da ima saznanja da su ubistva izvela dvojica lokalnih kriminalaca, ali je zaboravio da su oni u to vreme već bili u zatvoru.

Zatvor
Zatvorfoto: Nebojša Mandić

Birao žrtve slične njegovoj majci

Istražitelji su primetili i sličnosti među žrtvama. Sve žene su iz istog dela Kičeva i uglavnom su živele same, a radile su kao čistačice. Njihov profil je sličan profilu majke osumnjičenog koja je radila kao čistačica i bila sličnog godišta kao žrtve. Policija je kasnije navela da je Tanevski bio u lošim odnosima sa majkom, navodno ju je mrzeo.

Policija je pretresla kuću Tanevskog u kojoj je našla materijalne dokaze povezane sa ubistvima, a dokazi su pronađeni i u njegovom automobilu. Forenzičari su preko njegove sperme dokazali njegovu povezanost za ubistvima.

Nekoliko dana nakon hapšenja, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji. Po zvaničnoj verziji, izvršio je samoubistvo tako što se udavio u plastičnoj kofi vode, dok su oba njegova cimera iz ćelije, navodno, spavala i nisu čuli ništa.

Ognen Canvarevik, reporter lista „Nova Makedonija”, koji je zajedno s Taneskim radio na člancima o ubistvima, rekao je da su on i kolege bili u šoku kad su čuli šta se desilo.

"Bio je fin i obrazovan momak, koji je izgledao potpuno normalno. Kada su me iz policije pozvali i saopštili mi, jedva sam verovao svojim ušima" rekao je.

Prema njegovim rečima, Taneski je bio iskusni novinar, oženjen, ali odvojen od svoje supruge sa kojom je imao dvoje odrasle dece. Vlado jeste imao loš odnos s majkom, kaže, a pritom otac mu je počinio samoubistvo 1990. godine.

"Neverovatno. Bio je tako miran kada je pričao o tim ubistvima, a sve ove žene živele su na samo nekoliko metara od njihove porodične kuće" primetio je Canvarevik.

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.