KRVAVA VEZA! Ustaše i partija Gruevskog VMRO odavno sarađuju, povezani još u davnoj prošlosti! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Profimedia, Kurir, Youtube printscreen

imaju iste ciljeve

KRVAVA VEZA! Ustaše i partija Gruevskog VMRO odavno sarađuju, povezani još u davnoj prošlosti! (VIDEO) (FOTO)

U periodu između dva svetska rata ustaše su uspostavile bliske veze sa VMRO
Objavljeno: 15:12h

Sa druge strane, Ustaška organizacija je nastala 7. januara 1929. godine u Italiji, a njen osnivač je bilo Ante Pavelić.

foto: Profimedia

Pravo ime ove organizacije bilo je Ustaša- hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO), a od 1933. godine je preimenovana u Ustaša- Hrvatski revolucionarni pokret. Pokret je nastao kao radikalan nacionaloistički i šovinistički odgovor na hrvatsko nezadovoljstvo položajem u Jugoslaviji, a delovao je uglavnom u emigraciji, u Mađarskoj i Italiji gde su imali sopstvene logore za obuku.

Iako su nastale u potpuno različitim vremenskim periodima, različitim kontekstima i sa različitim ciljevima, obe organizacije su koristile nasilne metode za ostvarenje za stvaranje i širenje Makedonije, odnosno Nezavisne hrvatske države i obe su imale status terorističkih organizacija.

U ideološkom i organizacijskom pogledu ustaška je organizacija je imala korene u političkim previranjima oko Šestojanuarke diktature kralja Aleksandra, naročito nakon incidenta u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928. godine kada je radikalski poslanik Puniša Račić ubio poslanike Hrvatske seljačke stranke Pavla Radića, Đuru Bsaričeka i Stjepana Radića.

Početkom oktobra 1928. godine uspostavljena je ilegalna organizacija Hrvatski domobran u kojoj je Ante Pavelić imao vodeću ulogu.

Osnovni cilj organizacije bio je rušenje Kraljevine Jugoslavije, a smatrali su da ga mogu ostvariti terorom i oružanim ustankom. U ostvarivanju tog cilja povezali su se sa makedonskim VMRO-om.

U periodu između dva svetska rata Ustaše su uspostavile bliske veze sa VMRO, a plod njihove saradnje bio je atentat na jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića I 1934. godine u Marseju koje je izveo Vlado Černozemski.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.