KRVAVA VEZA! Ustaše i partija Gruevskog VMRO odavno sarađuju, povezani još u davnoj prošlosti! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Profimedia, Kurir, Youtube printscreen

imaju iste ciljeve

KRVAVA VEZA! Ustaše i partija Gruevskog VMRO odavno sarađuju, povezani još u davnoj prošlosti! (VIDEO) (FOTO)

U periodu između dva svetska rata ustaše su uspostavile bliske veze sa VMRO
Objavljeno: 15:12h

Sinoć je odjeknula vest o tome kako je huligan, koji je nosio majicu ustaškog i fašističkog HOS-a (Hrvatskih odbrambenih snaga) sa natpisom "Za dom spremni" uleteo u parlament Makedonije, sa maskiranim batinašima koji su prebijali poslanike.

SKOPLJE - DAN NAKON NEMIRA: Situacija normalizovana, POVREĐENI POSLANIK u kritičnom stanju! (VIDEO)

foto: Kurir

FAŠISTI GRUEVSKOG SA USTAŠKIM OBELEŽJIMA TUKLI POSLANIKE: Pogledajte natpis ZA DOM SPREMNI na grudima batinaša! (VIDEO)

HOS su na početku rata u Hrvatskoj osnovali poznati eksktremni nacionalisti Dobroslav Paraga i Ante Paradžik. Brojni pripadnici HOS-a su tokom rata 90-tih nosili crne uniforme i ustaško znamenje iz Drugog svetskog rata što je dovodilo do toga da su ih protivnici redovno nazivali ustašama. Inače, HOS je takođe bila skraćenica za Hrvatske oružane snage u (NDH), koje su nastale 1944. spajanjem domobranskih i ustaških jedinica.

Veze između pripadnika VMRO, čije su pristalice pravile haos u Skoplju sinoć, i hrvatskih ustaša sežu duboko u prošlost.

foto: Profimedia

Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija (VMRO) je bila revolucionarna oslobodilačka organizacija u makedonskim i trakijskim oblastima Otomanskog carstva. Organizacija je osnivana 5. novembra 1893. u kući solunskog bibliotekara Ivana Hadži Nikolova u Solunu, pod nazivom Tajna Makedonsko-Odrinska revolucionarna organizacija (skraćeno TMORO). Osnivači su bili dr. Hristo Tatarčev, Damjan Gruev, Petar Pop Arsov, Ivan Hadži Nikolov, Anton Dimitrov i Hristo Batanidžev.

Krajem 19. veka makedonska nacija još uvek nije bila službeno konstituisana, te su makedonski Sloveni uglavnom smatrani Bugarima.

Mnogi istaknuti članovi VMRO su sebe smatrali Bugarima i organizacije je u početku bila uglavnom pro-bugarski orjentisana. Iako se VMRO zvanično borila za oslobođenje i ujedinjenje Makedonije, mnogi od njenih boraca su se zalagali za pripajanje Makedonije Bugarskoj. Cilj VMRO-a je bilo oslobođenje i ujedinjenje čitave Makedonije (egejske, pirinske i vardarske), koja bi postala sastavni deo Balkanske federacije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.