MAKEDONCI U PROBLEMU: Evo šta se dešava, SITUACIJA nije dobra
Foto: Pritnscreen/Youtube/4K Urban Life

HAOS

MAKEDONCI U PROBLEMU: Evo šta se dešava, SITUACIJA nije dobra

Kako se navodi, u selu Radožde septičke jame iz kuća ili se ulivaju direktno u jezero, ili pošto se nalaze na obali plaže, poniru u jezero i samim tim su direktni zagađivači istih

Objavljeno: 12:45h

U selu Radožde septičke jame iz kuća ili se ulivaju direktno u jezero, ili pošto se nalaze na obali plaže, poniru u jezero i samim tim su direktni zagađivači istih.

Makedonski Institut za javno zdravlje objavio je u svom najnovijem izveštaju o praćenju kvaliteta i bezbednosti površinskih voda za kupanje u Ohridskom jezeru, da privatne kuće duž cele obale, kao i seoska naselja koriste septičke jame za komunalne otpadne vode, čije se pražnjenje vrši na javnim komunalnim lokacijama, ali da to ne utiče na kvalitet vode u jezeru.

Kako se navodi, u selu Radožde septičke jame iz kuća ili se ulivaju direktno u jezero, ili pošto se nalaze na obali plaže, poniru u jezero i samim tim su direktni zagađivači istih. U izveštaju objavljenom 10. jula navodi se da su hotel "Desaret", autokampovi "Gradište", "Ljubanište" i "Livadište", restoran "Ostrovo" i drugi ugostiteljski objekti u naselju "Sveti Naum", kao i turistička naselja od Struge do Radožde, priključena na kanalizaciju koja je izgrađena 2013. godine, ali da ona ne radi, prenosi makedonski Kurir.

Makedonija
foto: Pritnscreen/Youtube/4K Urban Life

Prema saznanjima Instituta, u fazi prečišćavanja otpadnih voda postoji samo drobilica za fekalne materije, ali nema filtera i nema hlorisanja otpadne vode pre ispuštanja u jezero, koja je direktan zagađivač jezera, prenosi Blic pisanje Tanjuga. Jedini hotel na ovom potezu povezan sa kolektorskim sistemom jesu hoteli "Makpetrol" i "Biser", navodi se u izveštaju.

Kao potencijalni zagađivači označene su privatne kuće koje se nalaze na obali Ohridskog jezera od plaže Saraište do crkve Svete Sofije do primorskog dela naselja Kaneo.

"Potencijalni zagađivači su i rešetke postavljene na obali jezera na samim plažama, kao i odvodne cevi za sakupljanje atmosferskih voda koje se ulivaju u jezero, uz mogućnost (namernog ili nenamernog) priključenja kanalizacije iz kolektivnih stambenih zgrada i privatne kuće", navodi se u izveštaju.

Bonus video:

00:49

DETEKTOVANE FEKALIJE U VODI! Meštani GORNJOMILANOVAČKOG sela na OVAJ način preživljavaju: Dom zdravlja, vrtići, škole u problemu!

(Espreso/Agencije/Makedonski Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.