OŠTETIO DVE RISMKE BISTE U VATIKANSKOM MUZEJU, ODMAH GA UHAPSILI: Čudno se ponašao, radnici ga jedva zaustavili
Policija, Foto: Profimedia

lom

OŠTETIO DVE RISMKE BISTE U VATIKANSKOM MUZEJU, ODMAH GA UHAPSILI: Čudno se ponašao, radnici ga jedva zaustavili

Biste su oštećene, ali ne ozbiljno, rekao je izvor, dodajući da su već odvezene u muzejsku restauratorsku laboratoriju na popravku

Objavljeno:

Muškarac je danas srušio dve drevne rimske biste u vatikanskim muzejima, nanevši im umerenu štetu pre nego što ga je osoblje zaustavilo i policija uhapsila, rekao je izvor iz muzeja.

Istraga je u toku, a koliko je poznato čovek je imao oko 50 godina i čudno se ponašao, prenosi Rojters.

Navodi se da je on oborio dve biste sa njihovih postolja u sali muzeja Kjaramonti, u kojoj se nalazi više od 1.000 komada, i jedna je od najvažnijih kolekcija rimskih portretnih bista.

Vatikan
foto: AP

Dodaje se da je osoblje muzeja ubrzo obuzdalo čoveka, a vatikanska policija je stigla nekoliko minuta kasnije i uhapsila ga.

Biste su oštećene, ali ne ozbiljno, rekao je izvor, dodajući da su već odvezene u muzejsku restauratorsku laboratoriju na popravku.

Rojters ističe da se na slikama, koje su snimili posetioci i objavili na društvenim mrežama, vide dve slomljene biste kako leže na mermernom podu.

Podseća se da se najozloglašeniji napad na umetnička dela u Vatikanu dogodio 1972. godine, kada je izvesni Mađar preskočio bočni oltar u bazilici Svetog Petra i čekićem udarao Mikelanđelovu statuu Pietu i tada joj je oštetio levu ruku i otkinuo nos i veo, a otada se ovo renesansno remek-delo nalazi iza neprobojnog stakla.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media