ZNA SE KAKO ĆE SE MAKEDONCI SNABDEVATI STRUJOM PREKO ZIME: Dogovor je PAO!
Struja, Foto: Beta

javljeno

ZNA SE KAKO ĆE SE MAKEDONCI SNABDEVATI STRUJOM PREKO ZIME: Dogovor je PAO!

Po izveštaču jedne makedonske televizije, struja će najverovatnije biti namenjena zadovoljavanju potreba makedonske privrede

Objavljeno:

Vlade u Sofiji i u Skoplju načelno su se danas dogovorile da Bugarska snabde Severnu Makedoniju sa 200 megavat-sati (MVh) električne energije od oktobra ove godine, do kraja marta naredne godine, objavila je Televizija Telma.

Po izveštaču te makedonske televizije, struja će najverovatnije biti namenjena zadovoljavanju potreba makdonske privrede, ali još nije poznato po kojoj ceni će Severna Makedonija kupovati struju od Bugarske.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je u Sofiji, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa bugarskim kolegom Galabom Donevim, rekao da su se dogovrili da se u sredu formira radna grupa koja će za dve nedelje utvrditi tehničke paremetriekapaciteta za transport električne energije.

Dimitar Kovačevski
Dimitar Kovačevskifoto: Profimedia

U toj medjuvladinoj radnoj grupi će biti, kako je precizirao, ministar ekonomije Severne Makedonije, ministar energetike Bugarske i predstavnici energetskih kompanija dve države.

Po rečima Kovačevskog, cene treba da budu definisane po propisima Bugarske, Severne Makedonije i po direktivama Evropske unije.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je s bugarskim kolegom razgovarao i o povezivanju s novim gasnim interkonektorom i o mogućnostima za skladištenje tečnog gasa u skladištima u Bugarskoj, o čemu će takođe biti reči u novoformiranoj radnoj grupi.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.