NOVE TRZAVICE: Petkov ne dolazi u Skoplje, jer nema napretka u pregovorima
Skoplje, Foto: Profimedia

ODLOŽENO

NOVE TRZAVICE: Petkov ne dolazi u Skoplje, jer nema napretka u pregovorima

Kako je istakla Borislavova, "Bugarska ne traži manjinu" u Severnoj Makedoniji, već uključivanje Bugara kao državotvornog naroda u Ustav, kako bi "imali sva prava koja uživaju drugi narodi".

Objavljeno:

Zajednička sednica vlada Severne Makedonije i Bugarske u Skoplju odložena je zato što "ne postoji dokument o sporazumu" koji bi pokazivao napredak u pregovorima dve zemlje, izjavila je šefica kabineta bugarskog premijera Lena Borislavova.Ona je, kako su preneli makedonski mediji, ;Bugarskoj nacionalnoj televiziji (BNT) rekla da je to što bi bugarska vlada i premijer Kiril Petkov želeli da vide "nekakav dokaz da Republika Severna Makedonija ima ozbiljan odnos prema govoru mržnje i diskriminaciji bugarskog etničkog stanovništva".

"Posete neće biti uskoro, jer nemamo dokument koji možemo da radimo na osnovu dogovora o dobrosusedstvu. Dakle, kako je juče potvrdila makedonska strana, međuvladina konferencija se odlaže sve dok ne budemo videli korake u vezi sa ispunjavanjem kriterijuma i razumevanja, koji pokazuju zaštitu od diskriminacije bugarske nacionalne manjine", rekla je Borislavova.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski juče je rekao da 22. maja neće biti planirane zajedničke sednice dve vlade u Skoplju "zato što to agende ne dozvoljavaju", ali je istakao da ne postoji ni usaglašeno rešenje spornih pitanja koje može da bude osnov za dogovor Sofije i Skoplja i da rešenja neće biti dok ne bude zasnovano na evropskim vrednostima i dostojanstvu.

Kako je istakla Borislavova, "Bugarska ne traži manjinu" u Severnoj Makedoniji, već uključivanje Bugara kao državotvornog naroda u Ustav, kako bi "imali sva prava koja uživaju drugi narodi".

Ona je negirala da je Sofija izložena snažnom spoljnom pritisku u vezi deblokade početka pregovora Severne Makedonije i EU, ali je istakla da u Bugarskoj trenutno postoji pokušaj unutrašnje političke destabilizacije po pitanju povezanom sa susednom zemljom.

Na pitanje da li bi eventualna promena stava bugarske vlade o vetu na početak pregovora zemlje sa EU mogla da dovede do pada Petkovljevog kabineta, Borislavova je rekla da niko ni na koji način neće preduzimati korake u tom pravcu.

Šefica kabineta bugarskog premijera Lena Borislavova je naglasila da će, kako je sam Petkov više puta ponavljao, promena stava Bugarske do veta biti moguća samo postizanjem širokog konsenzusa vladajuće koalicije i opozicije.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčevska je krajem aprila na skupu, na kojem je bio i komesar EU za proširenje Oliver Varheji, ponovila da je uslov da Severna Makedonija započne pregovore da pre toga u svoj Ustav uvede Bugare.

Početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU je u decembru 2020. blokirala Bugarska i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije.

Sofija je tada tražila da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika, ali je prošle godine zahteve preformulisala u dokument "Pet plus jedan".

Tada je zatražila "prestanak govora mržnje prema Bugarskoj i izvrtanja istorijskih činjenica u udžbenicima i drugde, prestanak diskriminacije gradjana koji se izjašnjavaju kao Bugari i njihovo uvodjenje u Ustav, nemešanje Skoplja u unutrašnje stvari Bugarske i manjinska prava".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.