VLADA ODLUČILA: Oslabljene kovid mere u Severnoj Makedoniji
Ilustracija, Foto: Profimedia

zvanično saopštenje

VLADA ODLUČILA: Oslabljene kovid mere u Severnoj Makedoniji

Kako se navodi u saopštenju sa 34. sednice vlade, nastava na svim fakultetima u zemlji sa prisustvom studenata mora da bude organizovana uz mere prevencije korona virusa

Objavljeno:

Vlada Severne Makedonije dodatno je danas olabavila antikovid mere, odobrila da započne nastava na fakultetima sa fizičkim prisustvom studenata i ukinula obavezu đacima u osnovnim školama da nose zaštitnu masku.

Kako se navodi u saopštenju sa 34. sednice vlade, nastava na svim fakultetima u zemlji sa prisustvom studenata mora da bude organizovana uz mere prevencije korona virusa.

Podseća se da te mere podrazumevaju obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, održavanje fizičke distance od jedan do dva metra, čestu higijenu ruku uz obaveznu dezinfekciju pre ulaska u sale za predavanja, negrupisanje i često provetravanje prostorija, sa preporukom za vakcinaciju studenata i nastavnog osoblja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Istovremeno je dozvoljeno sa se u osnovnim školama odvija bez maski za učenike, osim ako dobrovoljno zahtevaju nošenje zaštitne maske, ali je ostala obaveza nošenja maski za nastavnike i ostalo školsko osoblje.

Vlada Dimitra Kovačevskog je dozvolila da u pozorištima, bioskopima, filharmonijama, kao i na seminarima, treninzima, sastancima, konferencijama bude povećana maksimalna popunjenost kapaciteta otvorenog i zatvorenog prostora sa sadašnjih 50 odsto na 75 odsto, uz obavezno nošenje zaštitnih maski na kulturnim manifestacijama.

Ukinuta je i obaveza posedovanja kovid sertifikata u otvorenim delovima ugostiteljskih objekata, ali je i dalje na snazi obaveza posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili preležanom kovidu za ulazak u zatvorene delove tih lokala.

"Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, prihvaćen je zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova, policije i vojske da se nastavi sa obezbedjenjem unutar kovid centara i punktova za vakcinaciju, kao i da se obustavi spoljno fizičko obezbedjenje pojedinih kovid objekata u Skoplju i drugim gradovima" navodi se saopštenju.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.