NIKOLA SPASAO DŽINOVSKU LIGNJU! Totanj izazvao IZNENAĐENJE kod meštana, zalutao na obalu JADRANA (VIDEO)
Lignja, Foto: Printscreen/Youtube/Dalmacija Danas

KAKAV PRIZOR

NIKOLA SPASAO DŽINOVSKU LIGNJU! Totanj izazvao IZNENAĐENJE kod meštana, zalutao na obalu JADRANA (VIDEO)

Ovaj veloluški totanj, kako ga na ostrvu nazivaju, dug je skoro jedan metar i težak nešto manje od šest kilograma

Objavljeno: 12:59h

Juče su u Veloj Luci meštani svedočili neobičnom događaju. U Mandrać, u centar mesta, zalutala je džinovska lignja. Kako se saznaje, radi se o velikom lignjunu, a ovaj veloluški totan, ili totanj kako ga na ostrvu nazivaju, dug je skoro jedan metar i težak nešto manje od šest kilograma.

Da je totanj izazvao iznenađenje i oduševljenje Velolučana potvrdio je i Nikola Žuvela Doda, 34-godišnji veloluški zaljubljenik u more koji je vodio akciju spasavanja džinovske lignje.

- Svakog jutra se spustim da prošetam, inače se ujutru lokalni ribari prošetaju uz rivu, bacimo oko da li je prošla koja riba, ima li koja hobotnica i slično. Odmah sam video da se u Mandraću u centru mesta skupilo dosta ljudi, potrčao sam da vidim šta se događa. Kad ono totanj, odmah sam ga prepoznao, po mojoj proceni dug gotovo metar, a težak između pet i po i šest kiligroma - ispričao je Nikola.

Totanj je, priča Nikola, bio dezorijentisan, izgubljeno se kretao napred, nazad, tukao je u rivu i obližnje barke. Izvadili su ga na rivu kako bi proverili da li je povređen, a njegova veličina i retkost naterala je Velolučane da snime brojne fotografije i videe. Budući da je totanj bio u dobrom stanju, Nikola ga je premestio i odneo na drugi kraj rive, kraj crpne stanice gde je more dublje. Kako je bio ošamućen, trebalo mu je malo podsticaja, kaže Nikola, hrabrili su ga da krene nazad u dubinu gde pripada, što je totanj naposletku i uradio, javlja Dubrovački vjesnik.

- Svi ljudi koji su se skupili na rivi rekli su mi da ga nikad nisu videli uživo, bili smo jako uzbuđeni. Jestiv je, ali njegovo je meso dosta tvrđe nego kod obične lignje. To je inače životinja koja živi u dubinama, ne dolazi često u plićak i može biti jako velika - priča Nikola.

To je Dubrovačkom vjesniku potvrdio i Vladimir Onofri iz dubrovačkog Insitituta za more i priobalje. Doktor nauka Onofri ističe kako totanj retko kada dopliva iz dubokog Jadrana u plitko, ali ponekad zna da se dogodi i taj slučaj i to ne leti, već u ovo zimsko vreme kada nema velike temperaturne razlike mora. Totanj treba vratiti nazad u dubinu, a za Nikolu to nije bilo upitno.

- Ja sam sportski ribolovac, kad god imam slobodnog vremena idem na more, lovim lignje, bacim parangal, volim sve što je vezano za more i imam sve dozvole. Inače manju ribu vraćam u more, a to radim i sa ovakvim jedinstvenim primercima. Ima jedna poslovica, more ti uvek vrati, neka živi beštija, a ja se nadam da će mi more vratiti, da će mi se posrećiti i da ću donieti kući neki ulov koji će me razveseliti - poželeo je Nikola.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.